Свет

Шолц позива савезнике Кијева да пошаљу још ПВО система

Влaдимир Зеленски je нa конференцији изјавио да је Русија од зиме уништила пола капацитета Украјине за производњу струје
Шолц позива савезнике Кијева да пошаљу још ПВО системаwww.globallookpress.com © Chris Emil JanÃÅ�En/Keystone Press Agency

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас на отварању конференције о обнови Украјине у Берлину да је Кијеву потребан већи број система противваздушне одбане (ПВО).

"Желео бих да упутим искрену молбу свима овде: молим вас да подржите нашу иницијативу за јачање противваздушне одбране Украјине што је више могуће", рекао је Шолц на отварању дводневне конференције.

Он је истакао да компаније имају кључну улогу у обнављању Укајине, али да је неопходно да им се изложе разлози зашто да уложе у њу, преноси "Дојче веле".

Влaдимир Зеленски je на конференцији изјавио да је Русија од зиме уништила пола капацитета Украјине за производњу струје.

Такође је рекао да се нада да ће бити обезбеђене милијарде средстава за производњу наоружања, обнову домова и образовне и медицинске потребе.

"Отићи ћемо са ове конференције са споразумима вредним милијарде евра за нашу одбрану, у смислу производње војне опреме и оружја у Украјини и за енергију, за поправку и изградњу нових, модернијих енергетских система", рекао је Зеленски.

Зеленски би требало да се састане и са председником Немачке Франк-Валтером Штајнмајером и председником Бундестага Барбел Басом, као и да посети војну базу у којој се обучавају украјински војници.

image