Свет

Блинкен: Преговори могући ако Москва покаже интересовање за дипломатију

Све док председник Русије Владимир Путин не покаже да је заинтересован за смислену дипломатију, мале су шансе за било какав напредак, тврди државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен
Блинкен: Преговори могући ако Москва покаже интересовање за дипломатијуwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен изјавио је да су преговори са Руском Федерацијом могући ако "Москва покаже интересовање за дипломатију".

"У дипломатији увек постоји вредност ако су укључене стране, у овом случају Русија, заинтересоване за смислену дипломатију", рекао је Блинкен за Си-Би-Ес.

Он је нагласио да преговори са Русијом неће бити на дневном реду све док "руководство те земље не покаже интересовање за њихов суштински исход". Сада, према његовим речима, Москва показује супротно.

"Све док председник Владимир Путин не покаже да је заинтересован за смислену дипломатију, мале су шансе за било какав напредак", тврди амерички државни секретар.

Председник Француске Емануел Макрон саопштио је јуче да Париз и Вашингтон треба да припреме дијалог између Русије и Украјине. Према његови речима, будућа архитектура система безбедности у свету мора укључивати и гаранције безбедности за Русију.

Прошлог четвртка, након разговора са Макроном, председник САД Џозеф Бајден казао је да не планира разговоре са Путином, али и да је "потенцијално спреман за њих ако Русија предузме неопходне кораке за решавање ситуације у Украјини". Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле Куће, оценио је да Сједињене Државе не виде спремност украјинског лидера Владимира Зеленског да преговара о решавању сукоба.

image