Свет

Макрон: Редовно разговарам са Путином, изолација је најгора ствар

Француски председник изјавио да постоји "десинхронизација" у односима САД и ЕУ када је пружање подршке Украјини у питању
Макрон: Редовно разговарам са Путином, изолација је најгора стварwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да одржава редовне разговоре и директан контакт са руским колегом Владимиром Путиноом. 

"Изолација је најгора ствар, посебно за вођу као што је он", навео је Макрон за америчку телевизију Си-Би-Ес и додао да је то "најбољи начин да се настави интеракција одржавања директног канала".

Француски председник је рекао и да постоји "десинхронизација" у односима САД и ЕУ када је пружање подршке Украјини у питању и указао да Европа и Америка у сукобу учествују "из истих принципа", али да "цена овог рата није иста са обе стране Атлантика".

Говорећи о односима САД и ЕУ, Макрон је рекао да су садашња америчка администрација и председник Џозеф Бајден лично везани за Европу, али да данашња ситуација указује да односи Америке и Европе нису усклађени.

"Али када погледате данашњу ситуацију, заиста постоји десинхронизација. Зашто? Енергија. Европа је купац гаса и нафте. САД су произвођач. А када погледате ситуацију, наше индустрије и наша домацђинства не купују по истој цени", изјавио је он.

"Дакле, постоји велики јаз који утиче на куповну моћ и конкурентност наших друштава", закључио је Макрон, преноси Танјуг.

Упркос цени, сви да подрже Украјину

Сукоб у Украјини и санкције које је Запад увео Москви од почетка руске војне операције увелико је допринео текућој енергетској кризи у Европи, али и расту цена намирница и основних средстава за живот.

На питање колико би подршка коју Запад пружа кијевском режиму могла да траје, Макрон је изјавио да је изузетно важно да "Европљани, Американци, и максималан број земаља на овом свету подржавају Украјину".

Макрон, чија се администрација претходно залагала за постизање мира између Москве и Кијева, навео је да би о крају сукоба требало да одлучују Украјинци, као и да су преговори једини начин за решавање сукоба.

Он је током интервјуа истакао да је Русија 24. фебруара, када је одлучила да покрене војну операцију у Украјини, направила огромну грешку, тврдећи да тиме није поштовала међународно право, али и да је "вероватно много грешила у процени својих и украјинских капацитета".

"А сада се дешава да су од, рецимо септембра, одлучили да бомбардују много цивилне инфраструктуре. Ово је ратни злочин", закључио је Макрон.

Са друге стране, портпарола руског министарства спољних послова Марија Захарова недавно је указала на чињеницу да је Запад сасвим другачије реаговао када је НАТО бомбардовао СР Југославију 1999. године.

Захарова је цитирала говор тадашњег портпарола НАТО-а Џејмија Шeја у коме он правда нападе на инфраструктуру некадашње Југославије уз речи да ако "ово има последице по становништво, то су Милошевићеви проблеми."

Подсетимо, у ракетним нападима на Србију који су трајали 78 дана, убијено је више од 3.000 цивила, а десетине хиљада је рањено. За ове акције одговорно је 19 НАТО савезника укључених у овај ратни злочин. 

image