Свет

Амерички председник спреман да разговара са Путином о окончању сукоба у Украјини

Амерички председник изразио спремност да разговара са руским лидером Владимиром Путином
Амерички председник спреман да разговара са Путином о окончању сукоба у Украјини© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Председник САД Џозеф Бајден и председник Француске Емануел Макрон изјавили су да ће Русију сматрати одговорном за "широко документовану свирепост и ратне злочине".

Макрон борави у првој посети лидеру САД откако је Бајден ступио на функцију почетком 2021. године.

У заједничкој изјави, двојица лидера исказала су "чврсту решеност да Русија треба да одговара за широко документовану свирепост и ратне злочине, које су починиле и њене регуларне војне снаге и њене паравојне јединице у Украјини", преноси Ројтерс.

"Спреман сам да разговарам са Путином, ако је он заинтересован да се сукоб оконча", рекао је Бајден и нагласио да ће то урадити само после консултација са НАТО савезницима.

Амерички председник је рекао да тренутно не планира да контактира руског лидера који, како је рекао, није показао спремност да оконча сукобу Украјини.

"Ако до тога дође, радо ћу, после консултацијама са пријатељима из Француске и НАТО, сести са Путином да чујем шта му је на уму", рекао је Бајден.

Москва је у много наврата позивала Кијев на преговоре, што је украјински председник Владимир Зеленски до сада категорички одбијао.

"Постоји један рационалан начин да се овај рат заврши: Путин би могао да се повуче из Украјине. Чини се да то неће учинити", изјавио је Бајден, и оценио да Русија "плаћа веома високу цену што то не чини."

Макрон, чија се администрација до сада залагала за завршетак конфликта у Украјини, изјавио је да ће Француска повећати војну помоћ коју шаље кијевском режиму, преноси "Њујорк Тајмс".

"Никада нећемо позивати Украјинце да направе компромис који за њих неће бити прихватљив", додао је Макрон. 

Портал "Политико" пренео је, позивајући се на неименоване изворе, да Француска више нема оружја које може да пошаље Кијеву.

Посланик Државне думе Русије Михаил Шеремет изјавио је данас да треба основати међународни суд који ће се бавити истрагом ратних злочина током сукоба у Украјини, али да је кијевски режим тај који треба да буде под истрагом.

Бајден се не извињава због угрожавања европске индустрије

Двојица лидера дотакла су се и питања америчког Закона о смањењу инфлације (ИРА), који је у Европи наишао на критике због тога што чини европско тржиште мање конкурентним у односу на САД, у тренутку када је економија Старог континента притиснута последицама санкција које је Запад увео Русији од почетка војне операције у Украјини.

Бајден је додао да се неће извињавати због ефекта који су субвенције имале на европско тржиште, и да се пропусти у заквим законима могу накнадно поправити.

"Постоје измене које можемо да учинимо и које могу суштински да олакшају европским земљама да учествују и/или да остану саме", изјавио је он.

САД и Француска су најавиле формирање заједничке радне групе за решавање трговинских спорова око питања чисте енергије која су проистекла од Закона о смањењу инфлације, указује Ројтерс.

Бајден и Макрон такође су обећали да ће се координисати по питању "изазова који Кина представља међународном поретку заснованом на правилима, укључујући поштовање људских права", и додали "да ће радити заједно са Кином на важним глобалним питањима попут климатских промена".

image