Свет

Ескалирали трговински спорови ЕУ и Кине

Пораст тензија у Светској трговинској организацији долази у време када ЕУ преиспитује став према Кини, коју све више види као конкурента
Ескалирали трговински спорови ЕУ и Кинеwww.globallookpress.com © Li Ye

Европска комисија је затражила формирање судских већа у Светској трговинској организацији (СТО), као следећи корак у два трговинска спора са Кином, пошто није успела да их реши билатерално.

Два спора, покренута пред СТО почетком године, тичу се наводних кинеских ограничења права компанијама из ЕУ да користе стране судове за заштиту својих високотехнолошких патената и кинеске трговине с Литванијом, чланицом ЕУ, преноси Ројтерс.

Европска комисија, која је надлежна за трговинску политику блока, навела је да су кинеске мере у оба случаја врло штетне за европска предузећа, те да мере против Литваније нарушавају трговину и ланце снабдевања унутар ЕУ.

Комисија је званично затражила консултације са Кином у СТО, као први корак у споровима које је покренула. Такве консултације ретко доводе до решавања спорова. Из ЕК су додали да ће судска већа у СТО вероватно бити формирана почетком 2023, те да би поступци могли да потрају до годину и по.

Кинеско министарство трговине је саопштило да ће захтеве ЕУ решавати у складу са процедуром СТО за решавање спорова.

Преиспитивање става према Кини 

Захтеви ЕК упућени СТО долазе у време када ЕУ преиспитује свој став према Кини, коју све више види као конкурента и системског ривала него као партнера.

Руска специјална операција у Украјини такође је навела лидере Уније да изразе забринутост због економског ослањања на Кину, која је заузела неутралнији став по питању тог сукоба, наводи Ројтерс.

Сједињене Државе и ЕУ одржале су у понедељак трећи састанак Савета за трговину и технологију (ТТЦ) на министарском нивоу, који је осмишљен да појача регулаторну сарадњу и демонстрира јединствен фронт против Кине. Један званичник ЕУ рекао је да време подношења захтева није повезано са ТТЦ, већ да је одраз потребне активности да се појачају оба случаја. У случају Литваније, многе акције Кине нису објављене у форми мера, које су обично у фокусу судских спорова пред СТО.

Један од спорова односи се на смањење дипломатских односа Кине с Литванијом од децембра 2021. и притиска на мултинационалне компаније да прекину везе с том балтичком државом, након што је дозволила Тајпеју да отвори дефакто амбасаду у Вилњусу.

Комисија је навела да је Кина такође забранила увоз алкохола, говедине, млечних производа, трупаца и тресета из Литваније позивајући се на прописе о безбедности биљака и хране, без конкретних доказа који би оправдали забране.

image
VV inauguration
banner