Свет

"Политико": Обећања Запада да ће сустићи кинески "Појас и пут" су празне приче

Обећања Урсуле фон дер Лајен и Џозефа Бајдена не уливају наду ни земљама у развоју, а ни западним стручњацима
"Политико": Обећања Запада да ће сустићи кинески "Појас и пут" су празне причеwww.globallookpress.com © Li Ziheng/XinHua

Обећања САД и ЕУ да неће остати у сенци кинеске иницијативе "Појас и пут" која су амерички председник Џозеф Бајден и шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен дали током панела на маргинама скупа Г20 на Балију буде скепсу западних стручњака, указује "Политико".

Уз домаћина овогодишњег скупа Г20 и председника Индонезије Џокоа Видодоа, Бајден и Фон дер Лајенова потврдили су своју намеру да инвестирају 600 милијарди долара у инфраструктуру сиромашнијих земаља путем пројекта "Партнерство за глобалну инфраструктуру и инвестиције" (ПГИИ).

"Политико" подсећа да је ПГИИ званично покренуто у јуну прошле године, и да су и САД и ЕУ и самостално кокетирали са сличним идејама, путем америчког пројекта "Саградимо поново бољи свет" и европске иницијативе "Глобална капија".

За разлику од "Појаса и пута", међутим, западни пројекти свели су се махом на говоранцију, оцењује "Политико", и додаје да је евро-амерички панел посвећен ПГИИ на скупу Г20 био забрињавајуће непривлачан за земље у развоју.

Стручњак из Центра за стратешке и међународне студије у Вашингтону Ерин Марфи сматра да је немогуће за Запад да сустигне екстензивни кинески пројекат, и додаје да би САД и ЕУ требало да се фокусирају на области којих се иницијатива "Појаса и пута" још није дотакла.

"Ако хоћемо да изгледамо озбиљно, морамо да мање блебећемо и кренемо са спровођењем конкретних пројеката, укључујући и оне за Индо-Пацифик", сложио се стручњак за Кину из Фондације за стратешко истраживање у Паризу Антоан Бондаз.

Предност Кине је у чињеници да на свом пројекту ради још од 2013. године али и да радове изводе државне фирме, док САД и ЕУ зависе од уговора са приватним фирмама.

Даље, планови САД и ЕУ – попут европског плана за изградњу плутајућих соларних електрана у Албанији - често су небулозни, имају предуге рокове за изведбу, као и да су мање сразмере од кинеских, наводи "Политико".

Са друге стране, иницијатива "Појас и пут" критикована је због наводног постављања дужничких "замки" за земље-партнере, указује тај медиј.

Такмичење са кинеском Иницијативом "Појас и пут" и даље је у интересу Запада, сматра Франческа Гирети са Института за кинеске студије Меркатор.

Гирети наводи да ће Запад "изгубити на значају у односима са земљама које су важне не само као чланови УН већ и као економски партнери за будућност".

"Изразито је важно да то урадимо како треба. Али нажалост, већ смо забрљали више пута", додала је она.

Гирети, такође, сматра да део проблема лежи у досадашњем односу Запада према мање развијеним партнерима.

"Нудимо пакете помоћи земљама које само хоће да послују са нама, док са друге стране не пратимо своје стратешке и пословне интересе", додала је она.

Иницијативи "Појаса и пута" припада и пројекат изградње брзе пруге између Београда и Будимпеште. Поред Србије, за пројекат је тренутно пријављено још 148 других земаља. 

image
VV inauguration
banner