Почело штампање гласачких листића за парламентарне изборе

Гласачки листићи штампати у три језичке варијанте

Штампање гласачких листића за изборе за народне посланике расписане за 17. децембар, почело је данас у штампарији "Службеног гласника".

Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић рекао је тим поводом да ће у штампарији "Службеног гласника" бити штампано 6.500.165 гласачких листића, колико је и Одлуком РИК-а утврђено број бирача за предстојеће изборе.

"Сав изборни материјал, заједно са гласачким листићима, штампаће се овде у седишту Јавног предузећа 'Службени гласник', у складу са Законом о избору народних посланика", прецизирао је Димитријевић.

Он је додао да ће се гласачки листићи штампати у три језичке варијанте: гласачки листић на српском језику штампаће се у А4 формату, листићи са две или три језичке варијанте штампаће се у А3 формату, док ће се у формату А2 штампати листићи са 4 или 5 језичких варијанти.

Он је присуствовао пуштању у штампање првог, контролног листића.
Почетку штампања гласачких листића присуствовао је и в.д. директор "Службеног гласника" Младен Шарчевић, представници РИК-а, представници домаћих и страних посматрача и медији.

РИК је претходно донео Одлука о облику и изгледу гласачких листића за гласање на изборима за народне посланике расписаним за 17. децембар.

Гласачки листићи по којима ће бирачи гласати на изборима штампаће се у 29 језичких варијанти, у зависности од тога који су језици и писма у службеној употреби у појединим општинама, односно градовима у Републици Србији.
Гласачки листићи биће штампани на хартији формата А-4, А-3 и А-2, у зависности од броја језика, односно писама, који се на њима буду налазили.