Економија

Министар енергетике: Санкције не спречавају Пакистан да повећа увоз енергената из Русије

Количина енергије коју ће Пакистан бити у могућности да увезе "неће бити ни мали део" онога што се тренутно увози у Европу, изјавио је Мусадик Малик
Министар енергетике: Санкције не спречавају Пакистан да повећа увоз енергената из Русијеwww.globallookpress.com © Carsten Reisinger/http://imagebroker.com/#/search/

Министар за нафту Пакистана Мусадик Малик изјавио је да ће се потреба за руским енергентима у његовој земљи повећавати како популација буде расла.

Русија и Пакистан ове недеље преговарају о продубљивању билатералне сарадње у областима трговине и енергетике.

"Aко можемо да омогућимо да руска нафта тече кроз наш систем, то би било од велике помоћи", изјавио је пакистански званичник у интервјуу за РТ.

Малик је рекао да није забринут о могућим последицама увоза руске сирове нафте, бензина и дизела из Русије по сниженим ценама усред западних санкција Москви, додавши да су многе земље смислиле механизме за увоз руске нафте и да они функционишу.

"Европа увози енергију из Русије", рекао је он и додао да количина енергије коју ће Пакистан бити у могућности да увезе "неће бити ни мали део" онога што се тренутно увози у Европу.

"Нисмо видели никакве санкције, да се било шта дешава са тим трансакцијама. Дакле, покушаћемо да следимо њихов пример. Не видим никакве проблеме, ништа не кршимо, не радимо ништа потпуно ново, што свет није урадио", указао је он.

Након званичне посете Русији прошлог месеца, Малик је изјавио да је Москва пристала да испоручује нафту Пакистану по сниженим ценама како би задовољила растуће енергетске потребе те земље.

Пакистан је пета најмногољуднија земља на свету и бори се са акутном несташицом енергије, која је погоршана порастом глобалних цена нафте и гаса. Увоз енергената је за Пакистан постао пет до десет пута скупљи због повећане потражње у ЕУ.

image