Економија

Еврозона: Није остварен најављиван економски раст у последњем кварталу прошле године

Стагнација би могла да помогне економији ЕУ да избегне рецесију која се очекивала, пише "Блумберг"
Еврозона: Није остварен најављиван економски раст у последњем кварталу прошле године© Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Економија еврозоне није успела да оствари раст на крају 2022. године услед забележених лошијих од очекиваних резултата у Немачкој и Ирској, пише "Блумберг".

Према подацима Еуростата, бруто домаћи производ (БДП) у Европској унији остао је непромењен у односу на претходни квартал прошле године, што значи да је лошији од прелиминарне процене да ће бити повећан за 0,1 одсто.

Док су потрошња домаћинстава и инвестиције опали, државна потрошња и трговина помогли су да се надокнади пад, тако да се немачка економија, највећа на континенту, смањила за 0,4 одсто, док је ирска остварила знатно мањи пад него што се предвиђало.

Стагнација европске економије значи да би ЕУ могла да избегне рецесију која се сматрала неизбежном након почетка рата у Украјини, а аналитичари предвиђају економски пад у првом кварталу јер растући трошкови живота настављају да притискају потрошаче, наводи "Блумберг".

Европска централна банка ће на састанку следеће недеље повећати трошкове задуживања за још пола поена и тако додатно повећати најагресивније пооштравање у својој историји.

image
VV inauguration
banner