Економија

"Глобал тајмс": Кина има лек за америчку инфлацију

Све зависи од тога да ли Вашингтон има храбрости да направи мудар избор, пише кинески сајт
"Глобал тајмс": Кина има лек за америчку инфлацијуGetty © Michael M. Santiago

Потрошачке цене у Кини порасле су за један одсто у фебруару у односу на претходну годину, што је најспорији раст, показују подаци кинеског Националног бироа за статистику.

Стопа инфлације, у одређеној мери, потврђује недавну прогнозу заменика гувернера Народне банке Кине Лија Гуођанга који је рекао да се очекује да инфлација остане блага у 2023. године, као и да ће моћи да се изађе на крај са укупним инфлаторним притиском, пише "Глобал тајмс".

Подразумева се да ће умерен и стабилан тренд инфлације омогућити централној банци Кине да користи средства монетарне политике која су потребна за подршку опоравку кинеске економије, што је такође важна основа да се земља одупре увезеној инфлацији изазваној монетарном политиком САД, регионалним геополитичким сукобом и америчкој царини на увоз кинеске робе, наводи кинески сајт.

Претходно су на Западу изразили забринутост да би економски опоравак Кине могао да помогне глобалну инфлацију, али изгледа да се од тих страхова одустало јер ће кинески опоравак више бити вођен потрошњом, него инвестицијама. 

У међувремену, на другој страни Пацифика, расту неизвесност и конфузија у вези са смером монетарне политике Вашингтона. Након што је упозорење изазвало нагли пад америчких акција, председник Федералних резерви (ФЕД) Џером Пауел недавно је ублажио тај тон, рекавши да ће креатори политике сачекати нова радна места и податке о инфлацији пре него што одлуче за колико ће повећати каматне стопе касније овог месеца. Ипак, Пауел је потврдио да ће доћи до повећања каматних стопа.

Двосмислени сигнали које ФЕД шаље, у одређеној мери одражавају унутрашњу борбу америчке централне банке око тога како обуздати инфлацију. Иако се чини да је инфлација у САД ове године у паду као резултат пооштравања монетарне политике ФЕД-а, неспорно је да је потребно још повећања каматних стопа уколико падне у жељени опсег.

Међутим, континуирано повећање каматних стопа већ је повећало ризике да америчка економија склизне у рецесију, па је мало вероватно да ће се тренутна "економска главобоља" са којом се САД суочавају, само решити сигнализирањем ФЕД-а о усмеравању тржишних очекивања и прилагођавању монетарног заоштравања. 

То значи да би, уз благу инфлацију у Кини ове године, побољшање економских и трговинских односа Кине и САД могло да ублажи инфлаторни притисак у Сједињеним Државама, пише "Глобал тајмс".

Није тајна, додаје се, да се амерички креатори економске политике суочавају са тешким политичким избором између обуздавања инфлације и избегавања рецесије, али ако постоји други начин да се инфлација стави под контролу, избор не би био тако тежак као сада.

Све, заправо, зависи од спремности Вашингтона да предузме значајне кораке како би заиста побољшао кинеско-америчке економске и трговинске односе, што би допринело ублажавању економских проблема у САД, напомиње кинески сајт.

Примера ради, наводи се, администрација Џозефа Бајдена треба да озбиљно размисли о укидању царина на кинеску робу, наметнутих током Трампове ере. Чак су и амерички званичници експлицитно признали да неке од тарифа нису биле стратешке и да су, уместо тога, повећале трошкове Американцима.

Амерички потрошачи сносе 92,4 одсто трошкова тарифа које се примењују на кинеску робу, наводи се у извештају који је објавила агенција за инвеститоре "Мудис". Такође, према студији коју је наручио Америчко-кинески пословни савет 2021. године, трговински рат САД и Кине довео је до највећег губитка радних места у САД - чак 245.000, али постепено смањење царина на обе стране подстакло би раст и довело до додатних 145.000 радних места до 2025. године.

Укидање царина на увоз кинеске робе временом би смањило инфлацију у САД за један одсто, рекао је бивши амерички амбасадор у Сингапуру Дејвид Аделман.

Друго, САД треба да ублаже ограничења за кинеске инвестиције у земљи. Многи производи и услуге које кинеске компаније нуде могу заправо да помогну у смањењу трошкова за америчке потрошаче.

Ограничење улагања кинеских компанија подигло је трошкове у многим областима као што је изградња 5Г мреже.

Треће, САД треба да смање технолошке санкције кинеским компанијама. Постојећи притисак на "технолошко одвајање" од САД увелико је пореметио глобалне индустријске и ланце снабдевања, што се је довело до већих трошкова у ланцу снабдевања за америчке потрошаче, што је штетно за напоре САД да смање инфлацију, наводи кинески сајт.

Висока инфлација у САД производ је претераних монетарних подстицаја Вашингтона и структурних неравнотежа које треба решити прилагођавањем економије, али стабилни кинеско-амерички економски и трговински односи могли би да помогну у сузбијању инфлације. 

На крају крајева, све ће зависити од тога да ли Вашингтон има храбрости да направи тако мудар избор, закључује "Глобал тајмс".

image