Економија

Погрешили смо, много смо погрешили: Највећи пензиони фонд Шведске инвестирао у пропалу СВБ

Шведски пензиони фонд инвестирао је и у "Силикон вели банку" и у "Сигначур банку", прокоцкавши тако више од милијарду долара
Погрешили смо, много смо погрешили: Највећи пензиони фонд Шведске инвестирао у пропалу СВБwww.globallookpress.com © Michael Nagle/XinHua

Највећи шведски пензиони фонд, "Алекта", ове недеље је на удару критика због инвестирања у сада пропале америчке банке, пише "Форчун" магазин.

Након колапса "Силикон вели банке" (СВБ) која је сарађивала са ИТ сектором и "Сигначур банке" чији су клијенти били из сфере криптовалута, приватни пензиони фонд за 2,6 милиона Швеђана сада се суочава са губицима од преко милијарду долара.

"Оно што се догодило прошле недеље је очигледно велики неуспех за нас као инвеститора", рекао је "Блумбергу" извршни директор фонда Магнус Билинг. "И морамо да научимо нешто из тога и да предузмемо акције на основу научених лекција."

"Алекта" је почела да купује акције "Сигначур банке" и СБВ, као и регионалне "Прве републичке банке" 2017. године, и наредне две године наставила да их купује. До краја 2022. године, "Алекта" је била четврти по величини акционар СВБ-а, шести највећи акционар "Сигначур банке" и пети по величини акционар "Прве републичке банке" која је у понедељак забележила пад акција за скоро 70 одсто заједно са другим регионалним банкама.

"Прва републичка банка" успела је да се опорави у уторак, након што су објавили вест да су током виленда уговорили кредит од 70 милијарди долара код "Џеј Пи Моргана" и "додатни капацитет задуживања" код Федералних резерви.

Укупан удео "Алекте" у ове три пропале или посрнуле америчке банке износио је 21 милијарду шведских круна (2,1 милијарду долара), наводи "Форчун".

Билинг је покушао да умири своје шведске клијенте, напомињући да улагања "Алекте" у три регионалне банке износе само један одсто њеног укупног капитала.

"Са становишта купаца, ово уопште нема материјалног утицаја. То неће утицати на пензије наших клијената", рекао је он, назвавши шведски пензиони систем "веома робусним".

Шведска управа за финансијски надзор саопштила је раније ове седмице да такође верује да локални финансијски систем неће бити погођен проблемима регионалних банака САД, тврдећи да има "значајну отпорност", пренео је "Фајненшел тајмс".

Билинг и његов тим су суочени са притиском након што су продали конзервативније акције шведских банака, укључујући акције у највећој банци у земљи, "Свенска Ханделсбанкен", како би купили акције високотехнолошких, стартап и крипто-фокусираних банке у САД.

"Оно што нам се допало код њих је њихова тржишна позиција. Они су у доброј позицији када је у питању трансформација у дигиталном простору. И америчко тржиште, уопштено говорећи, дубина тога и његова величина", објаснили су из пензионог фонда.

Билинг је даље рекао да је био свестан проблема у СВБ-у прошле недеље пре колапса банке и да је разговарао са менаџментом који је поставио акциони план да преокрене ствари.

"Мислили смо да је акциони план који је компанија имала – били су транспарентни у вези са тим – и мислили смо да је добро промишљен", рекао је он. "Онда прошле недеље компанија није поступила у складу са акционим планом о којем смо разговарали са њима и који нам је представљен и то нас је изненадило. Мислим да је то била велика грешка компаније."

image