Свет

"Фокус": Антируске санкције највише су погодиле Немачку

Иако канцелар Олаф Шолц шаље оружје на фронт, он крије непријатну истину у вези са украјинским ратом
"Фокус": Антируске санкције највише су погодиле Немачку© Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

У недавном говору немачког канцелара Олафа Шолца у Бундестагу било је много парола, али мало чињеница, истиче новинар Габор Штајнгарт у ауторском чланку за "Фокус", те додаје да би говор изгледао сасвим другачије да је канцелар желео да саопшти право стање ствари у вези са украјинским ратом, односно да отворено наведе бар неке непријатне чињенице.

А врло непријатно је то да су западне антируске санкције најтеже погодиле Немачку, док је Русија нашла начин да их заобиђе. Штавише, Русија није изолована на светској сцени, а подршка Сједињених Држава Украјини почиње да опада.

Штајнгарт набраја шест чињеница које би, по његовом мишљењу, Шолц морао да каже Немцима.

Прва је да је подршка Украјини у Сједињеним Државама све мања. Републиканци, а посебно Доналд Трамп и Рон Десантис, позивају на прекид испоруке оружја Украјини, док председник Џозеф Бајден не жури да Кијеву преда обећане тенкове "абрамс".

Друга незгодна чињеница је да санкције не функционишу како је било замишљено. Штајнгарт примећује да је Русија пронашла нова тржишта за своје енергенте, пре свега нафту и гас. У трећим земљама је нашла алтернативу западним артиклима које је увозила, или пак преко других држава долази до производа са Запада.

"У режиму санкција Русији има рупа колико и у швајцарском сиру", сликовит је Штајнгарт.

Истовремено, западне санкције су уместо Русије тешко погодиле пре свега немачку економију. Пораст цена енергената довео је до кризе у значајном делу немачке индустрије, чији је успех почивао управо на јефтином руском гасу.

"Наша основна идеја да ће ограничавање економских могућности Русије утицати на њену способност да успешно ратује није успела. Уместо тога ослабили смо своју економију", јасан је Штајнгарт.

Даље, иако је војна помоћ коју западне земље пружају Кијеву обимна, она је ипак недовољна. Према речима шефа "Рајнметала", Украјини је за ефикасну одбрану потребно од 600 до 800 тенкова "леопард 2", а обећано јој је најпре само 14 ових борбених возила, потом још 88.

"Русија испали више артиљеријске муниције у једном дану него што ЕУ произведе за месец", подсетио је аутор текста на речи естонског министра спољних послова Урмаса Реинсалуа.

На крају Запад није успео да изолује Русију на светској сцени. Конкретно, Кина и Индија, најмногољудније земље света, одбиле су да осуде руске акције у Украјини. Такође, Кина је интензивирала економску и војну сарадњу са Руском Федерацијом, при томе је и сама ојачала.

"Рат у Украјини улази у нову тешку фазу, а описане недаће представљају економски изазов за нашу земљу и кључни политички тест", закључује гостујући аутор немачког "Фокуса".

image
VV inauguration
banner