Свет

"РИА Новости": Историјски рекорд - Русија ушла у првих пет највећих трговинских партнера Индије

Ово је резултат наглог повећања трговине између двеју земаља
"РИА Новости": Историјски рекорд - Русија ушла у првих пет највећих трговинских партнера Индијеwww.globallookpress.com © Narendra Modi/via Globallookpress.com

Русија је први пут у историји заузела место међу првих пет највећих трговинских партнера Индије, објавиле су "РИА Новости" након анализе података индијског Министарства трговине и индустрије.

Наводи се да је ово резултат наглог повећања трговине између двеју земаља.

"Ако је прошле године износила само 13,1 милијарду долара, онда је у првих десет месеци у периоду од 2022. до 2023. године достигла рекордних 39,8 милијарди долара. Штавише, Индија је у Русију извезла робу у вредности од 2,5 милијарди долара, а увезла у вредности од 37,3 милијарде. Дефицит њеног трговинског биланса износио је 34,8 милијарди долара", додаје се.

Тако се Русија нашла пета на листи највећих трговинских партнера Индије. Ово је први пут од касних 1990-их, када је Индија почела да води такву статистику. Њен најбољи резултат забележен је у периоду од 1997. до 1998., када је била 16.

Према наводима "РИА Новости", највећи трговински партнер Индије ове године су Сједињене Државе са трговинским прометом од 108,4 милијарде долара. Кина је друга са 95,9 милијарди долара, Уједињени Арапски Емирати трећи са 70,2 милијарде долара, а Саудијска Арабија је четврта са 44,3 милијарде долара.

Истовремено, Индија има трговински дефицит са свим главним партнерима осим са САД. Извоз у Индију је за 22,6 милијарди долара већи од америчког увоза.

image