Економија

Српска пшеница уништена пред жетву: Ретка болест се шири као пожар

Жута рђа се развија у условима наглих пролећних температурних осцилација, праћених кишом и снегом
Српска пшеница уништена пред жетву: Ретка болест се шири као пожарGetty © Christopher Furlong

Пшеницу је захватила ретка болест - жута рђа - карактеристична за медитеранске земље, која се "шири као пожар" српским њивама и прави озбиљну штету, саопштио је стручњак за ту пољопривредну културу Мирослав Малешевић.

Он је објаснио да се та болест, гљивица која уништава лисну масу, ретко појављује у Србији.

Болест се, како додаје Малешевић, развија у условима наглих пролећних температурних осцилација, праћених кишом и снегом.

"Жута рђа се шири невероватном брзином, као пожар и за два-три дана може да нападне усев на целој њиви", рекао је Малешевић и нагласио да се последњи пут у Србији појавила 2014. године, када је направила значајну штету.

Додао је да ниједна врста пшенице у Србији, а ни у Европи није отпорна на ту болест. Болест је нарочито опасна за пшеницу која није добро прихрањена или није декларисана, односно засејана непровереним семеном.

Стручњак за пшеницу је рекао да би требало да се процени колика ће бити штета. Ипак, како каже, још "није све изгубљено" ако се пшеница одмах третира средствима за заштиту.

"Мада њихова ефикасност није иста, постоје препарати с високим степеном сузбијања те болести", напоменуо је он и истакао да се наука не бави производњом сорте пшенице која би била отпорна на ту болест, пре свега јер се ретко појављује и истраживање не би имало комерцијалне ефекте.

Уништен и јечам

Председник Независне асоцијације пољопривредника у Србији Јовица Јакшић рекао је да се жута рђа шири "невероватном брзином" и да пшеница данас изгледа добро, а сутрадан већ пожути.

Пољоприредници у Србији су због такође гљивичног обољења, "мрежасте лисне пегавости јечма", које уништава лисну масу и онемогућава фотосинтезу и исхрану биљака, већ преорали поједине њиве засејане јечмом јер је уништен 100 одсто.

Малешевић је рекао да је јечам требало превентивно заштитити још јесенас од „лисне пегавости“ и ваши.

image