Свет

Турска: Постоје шансе да се споразум о житу продужи

Улажу се велики напори како би се наставило снабдевање међународног тржишта храном и ђубривима, напоменуо је Ибрахим Калин, званични представник председника Турске
Турска: Постоје шансе да се споразум о житу продужиwww.globallookpress.com © Belal Salem

Постоје изгледи да ће Споразум о житу, који истиче 18. маја, бити продужен, рекао је Ибрахим Калин, званични представник председника Турске за ТВ "Хабертурк".

"Надам се да ће се житни посао продужити, постоје шансе да се то деси. Улажу се велики напори", рекао је он.

Међутим, заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин је прошлог викенда изјавио да је Москва и даље незадовољна напретком у извозу руских пољопривредних производа.

У Истанбулу је 22. јула 2022. потписан пакет докумената о снабдевању међународног тржишта храном и ђубривима. Првобитно су уговори били закључени на 120 дана, у новембру прошле године су продужени поново за три месеца. Међутим, када се 18. марта очекивало да ће споразум поново бити продужен такође за 120 дана, Русија га је продужила за само 60 дана, упозоравајући да ће то бити довољно времена да се процени примена меморандума потписаног са УН.

Наиме, руски званичници су у више наврата упозоравали да санкције посредно онемогућавају извоз руске хране и ђубрива земљама којима су најпотребније, иако је Споразум о житу омогућио извоз украјинских житарица, које су пак махом завршиле на европским тржиштима.

Министарство одбране Руске Федерације је у априлу саопштило да је Украјина прекршила обећање да неће користити житни коридор у војне сврхе, након што је неколико чамаца без посаде напало базе Црноморске флоте и цивилну инфраструктуру у Севастопољу у два наврата.

Због свега овога, руско Министарство спољних послова навело је да ће даља одлука о продужењу споразума зависити од поновног повезивања "Роселхозбанке" на систем СВИФТ, обнављања испорука пољопривредне технике и резервних делова, укидања ограничења на осигурање и реосигурање, укидања забрана приступа лукама, наставак рада нафтовода за амонијак Тољати-Одеса, деблокаду страних средстава и рачуна руских компанија повезаних са производњом и транспортом хране и ђубрива.

image
VV inauguration
banner