Свет

Кина упозорава на оштру реакцију ако ЕУ уведе санкције њиховим компанијама: Бранићемо наше интересе

Министар упозорава да ће Пекинг бранити своје легитимне и легалне интересе и нормалну размену између кинеских и руских компанија
Кина упозорава на оштру реакцију ако ЕУ уведе санкције њиховим компанијама: Бранићемо наше интересеGetty © Michele Tantussi / Stringer

Кина ће реаговати "строго и оштро" на све казне које Европска унија наметне њеним компанијама због наводног снабдевања Русије такозваном робом двоструке намене која се може користити и у војне и у цивилне сврхе, рекао је министар спољних послова Ћин Ганг.

Извршни орган ЕУ предложио је проширење строгих трговинских ограничења на неколико кинеских компанија у покушају да се обрачунају са фирмама које, наводно снабдевају Кремљ забрањеном робом и технологијама које се користе у Украјини, пише "Блумберг".

Упитан о изгледима за санкције након разговора у уторак у Берлину са немачком колегиницом Аналеном Бербок, Кин је рекао да Кина не "испоручује оружје кризним земљама или кризним регионима". Он је упозорио да се не омета, како је рекао, "нормална размена између кинеских и руских компанија".

"Стриктно се противимо било каквим једностраним санкцијама против Кине", рекао је Ћин на заједничкој конференцији за новинаре. "Ако до тога дође, реаговаћемо стриктно и оштро на њих", додао је он. "Такође ћемо бранити легитимне и легалне интересе наше земље и наших компанија."

Европска комисија тврди да циљане компаније - укључујући предузећа у континенталној Кини и Хонг Конгу, као и компаније у Узбекистану, Јерменији и Уједињеним Арапским Емиратима - "директно подржавају руски војни и индустријски комплекс у њеном агресорском рату", наводи се у документима у која је "Блумберг" имао увид.

Позива се на "строжа ограничења извоза робе и технологије двоструке намене, као и робе и технологије који би могли да допринесу технолошком унапређењу руског одбрамбеног и безбедносног сектора".

Бербок је рекла да је важно спречити Москву да заобилази санкције ЕУ. "Ово је посебно важно ако руске одбрамбене компаније долазе до релевантне робе", рекла је она. "Стога истражујемо веома циљане мере које осигуравају да санкционисана роба, такође санкционисана роба двоструке намене, не дође у погрешне руке."

Ћин је отпутовао у Берлин како би помогао у припремама за консултације немачко-кинеске владе заказане за 20. јун, којима ће присуствовати и премијер Ли Кианг.

image