Економија

"Блумберг": Извоз руских енергената у Кину обара рекорде

Од почетка сукоба у Украјини Кина увезла руске енергенте у вредности већој од 50 милијарди долара
"Блумберг": Извоз руских енергената у Кину обара рекордеwww.globallookpress.com © © Cfoto

Кина је у септембру увезла рекордне количине руског течног гаса и угља, а укупна вредност руског извоза енергената у ову земљу од почетка сукоба у Украјини достигла је 50 милијарди долара, преноси „Блумберг“.

Увоз угља из Русије скочио је на 2,5 милиона тона у септембру, што је знатно више од 900.000 тона током истог месеца проше године и око 1,9 милиона тона у августу, преноси њујоршки медиј. Продаја руског течног гаса Кини порасла је за око трећину у односу на прошлу годину и сада износи 819,000 тона, и поред укупног пада кинеског увоза овог енергента од 12 процената.

Увоз сирове нафте из Русије износио је 7,5 милиона тона у септембру, нешто мање од 8,1 милиона тона из августа али и даље више у поређењу са 6,1 милиона тона из септембра прошле године. Ипак, последњих месеци Саудијска Арабија претекла је Русију као водећи извозник нафте у Кину.

Укупна вредност руског извоза енергената опала је у септембру на 7,5 милијарди долара, са историјског максимума од 8,4 милијарде постигнутог у августу. Међутим, то је и даље знатно више од 4,7 милијарди долара постигнутих током истог месеца прошле године.

Укупна вредност руског извоза енергената у Кину од почетка сукоба у Украјини близу је 51 милијарде долара, што представља пораст од око 20 милијарди у односу на исти период прошле године.

image