Економија

Министарка финансија Америке: Имамо новца само до 1. јуна

Без повећања лимита дуга, америчка влада биће у стању да намири рачуне само до краја маја
Министарка финансија Америке: Имамо новца само до 1. јунаGetty © Chung Sung-Jun / Stringer

Америчко министарство финансија поновило је у понедељак да очекује да ће, без повећања лимита дуга, моћи да плати рачуне америчке владе само до 1. јуна, појачавајући тако притисак на републиканце у Конгресу и Белу кућу да постигну договор у наредним данима.

У свом другом писму Конгресу за две недеље, министарка финансија Џенет Јелен је потврдила да је мало вероватно да ће њено министарство испунити све обавезе плаћања владе САД до почетка јуна, што ће покренути прво америчко неизвршење обавеза. Горња граница дуга би могла да постане обавезујућа до 1. јуна, рекла је она.

Јелен је, подсећа Ројтерс, још 1. маја упозорила Конгрес да ће САД остати без готовине за плаћање државних рачуна почетком јуна, а потенцијално већ 1. јуна.

Очекује се да ће се амерички председник Џозеф Бајден сутра, уочи међународне турнеје, састати са председавајућим Представничког дома Кевином Макартијем у покушају да договоре горњу границу дуга, од које зависи не само финансирање САД већ и Украјине, будући да Вашингтон Кијеву шаље пакете помоћи вредне милијарде долара.

Бајден после састанка са Макартијем путује у Јапан на самит Групе седам лидера, а затим у Аустралију. То путовање ће потрајати око недељу дана, а Макарти је рекао да претходни састанци са Бајденом и технички разговори о горњој граници дуга нису дали никакве резултате.

Јелен је више пута упозоравала да би неуспех Конгреса да подигне лимит савезног дуга од 31,4 билиона долара могао да изазове "уставну кризу" и да би покренуо "економску и финансијску катастрофу" за америчку и глобалну економију.

Нестраначка канцеларија за буџет Конгреса је прошле недеље саопштила да се Сједињене Државе суочавају са "значајним ризиком" да не изврше обавезе плаћања у прве две недеље јуна без повећања горње границе дуга, са неизвесним платним операцијама током целог маја.

Неки аналитичари, укључујући Конгресну канцеларију за буџет, сугерисали су да би Министарство финансија могло да "прегура" до августа без неизвршења обавеза ако буде у стању да приступи тромесечним плаћањима пореза за 15. јун и новим мерама задуживања које постају доступне 30. јуна.

Јелен је у писму од понедељка позвала на акцију што је пре могуће. "Научили смо из прошлих граница дуга да чекање до последњег тренутка да се обустави, или повећа лимит, дуга може озбиљно да наштети пословном и потрошачком поверењу, повећа краткорочне трошкове задуживања за пореске обвезнике и негативно утиче на кредитни рејтинг Сједињених Држава", навела је Јелен и додала да су трошкови позајмљивања већ значајно порасли за хартије од вредности које доспевају почетком јуна.

"Ако Конгрес не успе да повећа лимит дуга, то ће изазвати озбиљне потешкоће америчким породицама, нашкодиће нашој глобалној лидерској позицији и поставиће питање о нашој способности да бранимо интересе наше националне безбедности", упозорила је Јелен.

image
VV inauguration
banner