Свет

Дуг је зао друг: Бајден и Макарти подељени око подизања већ вртоглаво високе границе америчког дуга

Амерички дуг тренутно је на невероватних 31,4 билиона долара
Дуг је зао друг: Бајден и Макарти подељени око подизања већ вртоглаво високе границе америчког дугаGetty © Anna Moneymaker / Staff

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден и највиши законодавци договорили су се да наставе разговоре око позидања границе америчког дуга од 31,4 билиона долара, три седмице пре него што би земља могла да буде приморана на невиђено неизвршење обавеза.

Након отприлике сат времена разговора у Овалној соби, Бајден, демократа, и председник Представничког дома Кевин Макарти, републиканац, обавезали су своје помоћнике на свакодневне дискусије јер се неизвршење назире већ 1. јуна, пише Ројтерс.

Бајден, Макарти и три друга највиша конгресна лидера требало би да се поново састану у петак.

Бајден је разговоре назвао "продуктивним" и, како наводи агенција, чини се да је републиканцима понудио неке могуће компромисе, укључујући и враћање непотрошених средстава за помоћ у борби против коронавируса, како би се смањила државна потрошња.

Са друге стране затражио је од републиканаца да уклоне претњу неизвршењем и није искључио могућност да се евентуално позове на 14. амандман Устава САД, што је непроверен приступ са циљем да се граница дуга прогласи неуставном. За то би био потребан судски спор, рекао је, али је то опција коју би могао да проучи у будућности.

"Постоји много политике и позирања, и то ће се наставити још неко време", рекао је Бајден, али је додао да су "сви на састанку разумели ризик од неизвршења обавеза".

Макарти је истакао недостатак напретка након састанка. "Нисам видео никакав нови потез", рекао је новинарима, пожаливши се да Бајден није пристао на разговоре док нису ушли у цајтнот. "То није начин на који се управља државом", рекао је он.

Економисти упозоравају да би дуготрајно неизвршење обавеза могло да доведе америчку економију у дубоку рецесију, са растућом незапосленошћу и истовремено дестабилизује глобални финансијски систем изграђен на америчким обвезницама.

Бајден је позвао законодавце да подигну ограничење задуживања, које је савезна влада сама поставила без услова. Макарти, чија странка има већину у Представничком дому, каже да неће одобрити ниједан споразум који драматично не смањује потрошњу за решавање растућег буџетског дефицита и сигнализирао је да не види могућност краткорочног решења.

Претходне борбе за плафон дуга обично су се завршавале на брзину договореним споразумом у последњим сатима преговора, чиме је избегнуто неизвршење обавеза. У 2011. ова борба је изазвала историјско снижење највишег кредитног рејтинга земље. Ветерани те битке упозоравају да је тренутна ситуација ризичнија, јер су се политичке подјеле прошириле.

Састанак у уторак био је први између Бајдена и Макартија од 1. фебруара. Помно је праћен уочи онога што се очекује да ће у Вашингтону бити напоран период са приближавањем јуна, када Министарство финансија предвиђа да би земља могла бити приморана да плати неке дугове.

image