Економија

Уложили милијарду продају за милионе: Продата "Фолксвагенова" фабрика у Калуги

Незванично се наводи да ће "Фолксваген" за локацију у Калуги и осталу имовину "Фолксваген групе" у Русији добити троцифрени милионски износ
Уложили милијарду продају за милионе: Продата "Фолксвагенова" фабрика у Калуги© Tanjug/Swen Pfoertner/dpa via AP

"Фолксваген" се спрема да прода своју фабрику у Калуги у Русији, а у пословним круговима наводе да је надлежна владина комисија у Москви дала сагласност да фабрику преузме руска група за продају аутомобила "Авилон".

Како пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг", затварање фабрике могло би бити готово већ ове недеље, иако још увек недостају последњи потписи. У корпоративним круговима незванично се наводи да ће "Фолксваген" за локацију у Калуги и осталу имовину "Фолксваген" групе у Русији добити троцифрени милионски износ, а руска агенција Интерфакс наводи да се ради о 125 милиона евра, иако је тачну вредност тешко проверити, наводи се у тексту немачког медија.

Како се додаје, најважнија и највреднија имовина је фабрика у Калуги у коју је "Фолксваген" од отварања 2007. године уложио више од милијарду евра, тако да сада имају значајан губитак приликом продаје руском Авилону.

У "Фолксвагеновој" фабрици у Калуги радило је око 4.000 људи, а руски купац, будући да се не бави производњом аутомобила, вероватно ће у овом послу имати партнере. Немачки лист наводи да се очекује да ће Кинези сада преузети производњу у Калуги.

"Фолксваген" није обезбедио опцију откупа, за разлику од "Мерцедеса", који држи широм отворена врата за повратак и може да преузме своје руске подружнице у одређеном временском периоду.

Повлачење западних произвођача аутомобила из Русије је изазвало пад у производњи возила у земљи. Према пословном удружењу АЕБ, само 687.000 нових возила је продато у 2022, док их је у претходној било око 1,7 милиона.

У међувремену, неке фабрике су преузели руски инвеститори, често по симболичној цени и уз опцију откупа. На пример, француска аутомобилска компанија "Рено" продала је прошлог лета свој већински удео у "Автовазу" руској држави за један евро.

"Фолксваген" је већ прошле године одлучио да прода фабрику у Калуги, али је процес трајао дуже него што се очекивало, због тога што је конкурентски понуђач, руска "Газ група", поднела тужбу која је касније одбачена, а "Авилону" је одобрена куповина.

image