Економија

Швајцарски парламент покреће истрагу о колапсу "Креди Свиса"

С обзиром на величину догађаја и његов финансијски утицај, канцеларија закључује да је оснивање истражне парламентарне комисије оправдано, наводи се у саопштењу канцеларије горњег дома поводом краха швајцарске банке
Швајцарски парламент покреће истрагу о колапсу "Креди Свиса"Getty © Arnd Wiegmann/Getty Images

Комисија швајцарског парламента истражиће пропаст банке "Креди Свис" и њено преузимање од мултинационалне инвестиционе банке УБС, саопштила је канцеларија горњег дома парламента Швајцарске.

Овај потез је уследио након што су два пододбора подржала дубљу истрагу о томе како су влада, швајцарска централна банка и регулатор финансијског тржишта деловали уочи хитног спасавања "Креди Свиса".

О тачном мандату истраге, као и о члановима комисије ће одлучивати оба парламента на наредним седницама које почињу 30. маја, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

"С обзиром на величину догађаја и његов финансијски утицај, канцеларија закључује да је оснивање истражне парламентарне комисије оправдано", наводи се у саопштењу канцеларије горњег дома.

У саопштењу канцеларије се наводи да се она залаже за "оквирну формулацију истражног мандата... и разјашњење догађаја у последњим годинама који су довели до хитног спајања" двеју банака.

УБС је пристао да купи швајцарску банку за три милијарде швајцарских франака у акцијама, а купац би требало да преузме и до пет милијарди франака губитака "Креди Свиса".

Швајцарска влада је такође пристала да финансира до 9 милијарди франака потенцијалних губитака које би УБС претрпео као резултат преузимања.

Раније је објављено да ће УБС, чије је седиште у Швајцарској, обезбедити безусловно антимонополско одобрење Европске уније за планирано преузимање "Креди Свиса".

image