Економија

Док једном не смркне, другом не сване: Шта би неплаћање америчког дуга значило за свет?

Проблем америчког дуга могао би да има глобалне економске последице
Док једном не смркне, другом не сване: Шта би неплаћање америчког дуга значило за свет?Getty © Michael M. Santiago / Staff

Амерички председник Џозеф Бајден и председник Представничког дома Кевин Макарти и даље не успевају да се договоре око подизања горње границе дуга од 31,4 билиона долара. Сједињеним Државама остало је десетак дана док не остану без новца, а земље широм света се спремају за економске таласе који би могли да захвате глобалну економију ако се не постигне договор.

Сједињене Државе су, пише "Форин полиси", до сада увек испуњавале своје обавезе, тако да се не зна какав би тачан утицај њихово евентуално неизвршење могло да има на међународни финансијски систем.

Већина економиста предвиђа да би последице биле лоше - и широко распрострањене. "Ниједан део глобалне економије неће бити поштеђен", рекао је за Асошијетед прес Марк Занди, главни економиста "Мудиса".

Сваког дана у целом свету се тргује са више од 500 милијарди долара, а већи део тог дуга држе стране владе и инвеститори. У случају неизвршења обавеза Вашингтон би могао да постане ризична инвестиција, што значи да би страни инвеститори скупље наплаћивали позајмивање. Већ високе каматне стопе би могле да скоче. Неки економисти чак предвиђају да би неизвршење обавеза могло да створи горе услове него током глобалне финансијске кризе 2008.

Али економска трагедија једне нације је златна карта за друге. Конкретно - Русију и Кину које желе да замене долар јуаном. Исто тако, земље БРИКС-а разматрају успостављање заједничке валуте како би покренуле дедоларизацију. Неплаћање дуга могло би бити довољно да убеди земље да Сједињене Државе нису вредне поверења и да би за њихове економије било боље да улажу у Москву и Пекинг, наводи "Форин полиси".

Неиспуњење обавеза могло би да "ризикује подривање глобалног економског вођства САД и да изазове питање о нашој способности да бранимо интересе наше националне безбедности", упозорила је америчка министарка финансија Џенет Јелен. Од 1960. године, Сједињене Државе су подигле, ревидирале или продужиле горњу границу дуга 78 пута. Само једном је Вашингтон "пао", када није платио дугове на време.

Ако би сада дошло до неизвршења обавеза, економисти предвиђају да би цене америчких деоница могле да падну за једну петину, економија би могла пасти за око шест одсто, а више од осам милиона људи могло би остати без посла.

image