Економија

Суморно упозорење шефице Европске централне банке: Базна инфлација још није достигла врхунац

Базна инфлација, која не узима у обзир цене хране и енергената, не посустаје у еврозони
Суморно упозорење шефице Европске централне банке: Базна инфлација још није достигла врхунацGetty © Jack Taylor / Stringer

Базна инфлација, у коју нису укључене цене хране и енергената, још није достигла врхунац у еврозони, упозорила је председница Европске централне банке Кристин Лагард, најавивши тако даље повећање трошкова задуживања.

"Нема јасних доказа да је базна инфлација достигла врхунац", рекла је Лагард у Хановеру. "Јасно смо ставили до знања да још имамо простора да подигнемо каматне стопе на довољно рестриктивне нивое", додала је она.

Коментар Лагардове уследио је убрзо након што су подаци показали да је инфлација у зони 20 европских земаља значајно успорила прошлог месеца, што је подгрејало наде да ће најтежа кампања монетарног пооштравања у ери евра ускоро можда доћи крају, пише "Блумберг".

Притисци на основне цене, међутим, нису толико ублажени, што значи да еврозони вероватно још предстоји бар још једно подизање цена пре него што се достигне циљ инфлације од два одсто.

Лагардова је рекла да званичници нису задовољни изгледима за инфлацију, али да се монетарна политика "насилно" преноси на кредите. "Ова повећања већ снажно утичу на услове банкарског кредитирања", рекла је она.

"И знамо да је - будући да смо тако далеко и тако брзо напредовали - још увек у плану значајно затезање", навела је шефица ЕЦБ.

image