Економија

Нови удар Саудијске Арабије на Бајдена: Одлучили да смање производњу нафте

Амерички председник, који је претрпео политички удар због виших цена горива, оптужио је чланице ОПЕК да су стали на страну Владимира Путина
Нови удар Саудијске Арабије на Бајдена: Одлучили да смање производњу нафтеGetty © Sean Gallup

Саудијска Арабија је објавила планове да смањи своју производњу нафте за милион барела дневно, пошто се обавезала да ће учинити све што је потребно да подржи пад цена.

Очекује се да ће цене нафте скочити у понедељак након ове изненадне једностране одлуке заливске државе, пише британски "Телеграф".

Саудијски министар за нафту принц Абдулазиз бин Салман рекао је да ће земља добровољно смањити производњу нафте у покушају да повећа цене, након што ОПЕК и савезници нису успели да се договоре о колективном договору о резовима производње.

Тај потез, који ступа на снагу од јула, представља смањење за око 1 посто глобалних залиха.

Даљи пад производње вероватно ће подстаћи тензије са америчким председником Џозефом Бајденом, који је охрабрио произвођаче да отворе славине како би цене биле ниске.

Амерички председник, који је претрпео политички удар због виших цена горива, оптужио је чланице ОПЕК да су стали на страну руског председника Владимира Путина тако што су пристали да смање производњу. Амерички државни секретар Ентони Блинкен требало би да отпутује у Саудијску Арабију ове недеље.

Овај потез такође ризикује да поново подстакне обуздавање инфлације широм Британије и Европе. Пораст цена у привреди уско је повезан са трошковима енергије.

На конференцији за новинаре у Бечу синоћ након састанка ОПЕК плус, принц Абдулазиз је сугерисао да су снижења поклон свету. Министар нафте је такође повукао везу са ранијим резовима које је ОПЕК најавио у априлу.

Једнострано смањење је дошло на крају напетог састанка уз несугласице међу групом земаља које производе нафту.

Саудијци су се надали да ће пристати да смање заједничку производњу ОПЕК и савезника за милион барела дневно, односно да дође до смањења међу чланицама. Међутим, ниједан договор није могао да буде постигнут усред препирке око квота, твдри британски "Телеграф".

image