Економија

Гигант са Волстрита упозорава: Све је више знакова дедоларизације

Употреба долара у глобалу и даље се није померила са своје историјске позиције, али ствари не стоје баш тако "иза кулиса", поручују финансијски стратези
Гигант са Волстрита упозорава: Све је више знакова дедоларизацијеwww.globallookpress.com © Bernhard Claßen/http://imagebroker.com/#/search/

Иако коначни смак долара и даље није на видику, назнаке дедоларизације гомилају се у светској економији, оценили су стратези највеће америчке банке "Џеј Пи Морган".

Како истичу финансијски стратези са Волстрита Мира Чандан и Октавија Попеску за Ројтерс, употреба долара у глобалу и даље није померила са своје историјске позиције, али ствари не стоје баш тако "иза кулиса".

"Дедоларизација се уочава у девизним резервама где је удео (долара) опао на рекордно ниски ниво како његов удео у извозу опада", кажу стратези, али и напомињу да употреба долара "и даље расте у тржишту робе."

Утицај наглог раста каматних стопа у САД и наметање санкција земљама попут Русије навело је земље БРИКС-а, односно Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, да се супротставе хегемонији америчке валуте, подсећа британска агенција.

Према процени "Џеј Пи Моргана" од понедељка, удео америчког долара у глобалном извозу смањио се на рекордно ниских девет одсто, док је кинеска валута достигла рекордно високих 13 одсто.

Удео долара у девизним резервама централних банака у свету спао је на рекордно ниских 58 одсто, иако и даље представља најзаступљенију валуту на глобалном нивоу.

Међутим, "Џеј Пи Морган" такође истиче да је јуан као девизна резерва прихваћен у ограниченој мери, оценивши да се то неће много променити у будућности имајући у виду ригорозну контролу кинеских власти.

image