Економија

Месечна кирија за локал и до 10.000 евра: Кладионице најбољи закупци

У Новом Саду су цене од 10 до 30 евра по метру квадратном, док је у осталим градовима Војводине цена квадрата од 2 до 10 евра
Месечна кирија за локал и до 10.000 евра: Кладионице најбољи закупциGetty © Robert Perry

Највеће интересовање, понуда као и цене за закуп локала у Војводини су у Новом Саду, док су Суботица и Зрењанин на другом месту по броју понуђених пословних просторија, показује истраживање "Дневника".

Према речима агената за некретнине, тренутно је затишје на овом тржишту, а понуде има више од потражње, поготово у Новом Саду, где су цене од 10 до 30 евра по метру квадратном, док је у осталим градовима Војводине цена квадрата од 2 до 10 евра.

Цена зависи од локације, величине и опремљености. Потражње има, не у оном обиму као што је то био случај протеклих месеци како од стране ИТ стручњака, мегамаркета, кладионица и оних који обављају канцеларијске послове.

"У Новом Саду је већа понуда од потражње. На цену утиче неколико фактора. Један од њих је и то да ли је реч о пословним просторима за продајну делатност, за канцеларије или за потребе мегамаркета, кладионица и слично. На цену утиче и сам закупац и његова платежна моћ. Кладионице су, тренутно, у Новом Саду најбољи закупци", рекао је директор новосадске агенције "Солис некретнине" Драган Рабатић.

Према његовим речима, није више правило као претходних година да је центар Новог Сада најинтересантнији за закуп, већ се то све помера ка другим деловима града, према тржним центрима и индустријским зонама.

У Новом Саду је понуда изузетно богата, од локала од 1.000 метара квадратних за који је потребно 10.000, до оних мањих од 39 квадрата за који потражују 600 евра месечно. У Футошкој улици месечни закуп за простор од 572 квадрата кошта 9.000 евра месечно, 357 на Телепу кошта 3.000, 555 метара на Подбари је 1.000, 161 метар код Сателитске пијаце на Новом насељу кошта 3.200 евра.

У Новом Саду је, како каже Данча Слалов из "Статус некретнина" доста и празних локала, а у овој агенцији примећују да је последњих неколико месеци спласнуло интересовање ИТ компанија за закупом.

"Закупци чекају да пад цена, а власници обрнуто"

"Раније нисмо могли да нађемо простор за ИТ компаније, сада уопште нема заинтересованих. Не знам шта се дешава на том тржишту, али интересовања с њихове стране више нема", каже Слалов.

У осталим војвођанским градовима ситуација је другачија, јер је мања понуда, па су и цене закупа локала ниже за до 50 одсто. Понуда локала је најбогатија, не рачунајући Нови Сад, у Суботици и Зрењанину.

У Суботици квадрат пословног простора не прелази 10 евра, па је за 1.250 квадрата потребно 6.500 евра месечно. Реч је о полунамештеној пословној згради, која се налази преко пута суботичке болнице. Затим, у понуди је и пословни простор од 180 квадрата у центру Суботице за 1.500 евра. У центру овог града простор од 80 квадрата је у понуди за 350 евра.

"Негде се стиче утисак да закупци чекају пад цена, а власници обрнуто. Међутим, поуздано знам да су у Новом Саду баш због поскупљења закупа поједини напуштали локале како у Железничкој, тако и у Улици Лазе Костића и у центру града. Реч је о нашим клијентима којима су закупци дигли кирију за 300 евра и они су били приморани да иду на друга места", каже Слалов.

image