Економија

Скок од 90 одсто: Цена биткоина достигла једногодишњи максимум

Вредност криптовалуте скочила на највиши ниво од прошлог јуна
Скок од 90 одсто: Цена биткоина достигла једногодишњи максимумGetty © Anthony Kwan / Stringer

Вредност водеће светске криптовалуте - биткоина, ове недеље је скочила на највиши ниво од јуна 2022, показују подаци "Коиндеска", сајта који прати дигиталне валуте.

Биткоин је ове седмице порастао на чак 31.411 долара по новчићу, док је од почетка године његова вредност скочила 87 процената од почетка године. Биткоин је у новембру 2021. достигао свој максимум од скоро 69.000 долара за токен.

Аналитичари објашњавају да је пораст вредности појачано интересовање финансијских гиганата за криптовалуте.

Прошле недеље, највећи светски менаџер имовине, "БлекРок" поднео је захтев за регистрацију биткоин фонда којим се тргује на берзи, што би омогућило инвеститорима да буду изложени криптовалути без потребе да је купе. Две друге компаније за финансијске услуге, "Инвеско" и "Виздом три" такође су заинтересоване за сличне производе.

Индустрија криптовалута нашла се под истрагом регулаторних тела у САД након што је америчка Комисија за хартије од вредности тужила је велике крипто берзе "Коинбејс" и "Бајненс" због наводних кршења закона о хартијама од вредности.

Постоје озбиљни актери који желе да повећају своје учешће у простору дигиталне имовине, упркос регулаторним притисцима, а померање биткоина на вредност изнад 30.000 долара сигнал је да улазимо у нову фазу, оценио је главни аналитичар крипто платформе ФРНТ.

image