Економија

Ко су највећи купци руског жита?

Руски извоз житарица прошле године износио је 61,8 милиона тона, што је рекордно висок ниво и пораст од скоро 45 одсто у односу на претходну сезону
Ко су највећи купци руског жита?www.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Највећи купац руске пшенице је Египат, показују подаци Руског синдиката житарица (РГУ) за 2022-2023. годину. Та земља је од јула 2022. увезла 11,9 милиона тона руске пшенице, што је 22,5 одсто укупног руског извоза, преносе "Вечерње новости".

Турска је била други највећи увозник са 10,2 милиона тона (19,3 одсто руског извоза), а следе Алжир (3,3 милиона тона), Иран (3,1 милиона тона) и Саудијска Арабија (3,1 милиона тона). Међу 10 највећих увозника били су и Пакистан, Либија, Бангладеш, Израел и Судан.

Према речима Елене Тјурине, шефице аналитичког одељења РГУ, руски трговци су на инострано тржиште извезли више од 53 милиона тона пшенице, што је скоро један и по пут више него претходне године. Извоз је у јуну порастао на рекордних 4,2 милиона тона, иако традиционално пада до краја године. 

Она је тај тренд повезала са неколико фактора, укључујући високу потражњу традиционалних купаца руске пшенице, повећање броја купаца из земаља које раније нису уговориле руско жито, као и пад цена услед недавног смањења извозних царина. Један број трговаца је купио пшеницу унапред због забринутости услед несташице на глобалном тржишту 2023-2024, додала је Тјурина.

Према прорачунима РГУ-а, укупан руски извоз житарица прошле године износио је 61,8 милиона тона, што је рекордно висок ниво и пораст од скоро 45 одсто у односу на претходну сезону.

Русија је прошле године убрала рекордан род житарица, а пољопривредници су сакупили више од 150 милиона тона житарица, укључујући преко 100 милиона тона пшенице.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner