Економија

ФТХ тужи оснивача и бивше руководиоце за милијарду долара

Банкротирана крипто берза тужбом покушава да надокнади имовину коју траже повериоци и купци
ФТХ тужи оснивача и бивше руководиоце за милијарду долараGetty © Michael M. Santiago / Staff

ФТX, берза криптовалута која је банкротирала, тужила је свог оснивача Сема Банкмана-Фрида и још троје бивших руководилаца за више од милијарду долара које су наводно присвојили неколико месеци пре колапса прошле године.

Тужба коју је ФТХ поднео по налогу извршног тима предвођеног стручњаком за реструктурирање Џоном Рејем фокусирана је на поделу акција, куповине некретнина, готовинске трансфере и друге трансакције за које компанија каже да би требало да буду поништене према закону о стечају, преноси "Блумберг".

Међу оптуженима је и Керолајн Елисон, бивша шефица трговинског огранка ФТХ-а "Аламеда рисрч" која је наводно себи исплатила бонус од 22,5 милиона долара, од чега је део касније пребачен на лични банковни рачун и онда коришћен за улагање милиона долара у компанију фокусирану на истраживање вештачке интелигенције.

Жишиао "Гари" Ванг, суоснивач ФТХ-а, и Нисхад Синг, који је радио у ФТХ-у и "Аламеди", такође су наведени у тужби као корисници наводно незаконитих трансфера.

Елисон, Ванг и Синг изјаснили су се кривим за читав низ оптужби, укључујући превару у предметима који нису повезани са новом тужбом. Банкман-Фрид се изјаснио да није крив за превару, прање новца и друге финансијске прекршаје.

image