Економија

"Шпигл": Хомеопатијом и козметиком лече немачку економију

Министар финансија Кристијан Линднер планира пакете помоћи који тешко да ће нешто постићи будући да се влада не усуђује да се ухвати у коштац са важним реформама
"Шпигл": Хомеопатијом и козметиком лече немачку економијуGetty © Sean Gallup / Staff

Предлози закона који би требало да помогну немачкој привреди, а које је предложио министар финансија Кристијан Линднер, неће решити економске проблеме земље, ни краткорочно ни дугорочно, наводи "Шпигл".

Линднеров "Закон о могућностима раста" - вредан око шест милијарди евра - има за циљ да подстакне компаније да инвестирају на климатски прихватљив начин давањем бонуса и уштедом пореза. Такозвани "Закон о будућем финансирању" обезбедиће пореске олакшице за нова предузећа која својим запосленима омогућавају учешће у капиталу. За то је предвиђено 1,3 милијарде евра.

Ниједан овај предлог, наводи се у редакцијском коментару "Шпигла", не помаже јачању раста, а и долазе прекасно.

Економски пад требало би да буде завршен до почетка следеће године, и то без помоћи државе. Другачије је било у финансијској кризи и пандемији короне, када се привреда вишеструко смањила.

Програми економских подстицаја у садашњој ситуацији доносе више штете него користи. Пре свега, они би подстакли тренд раста цена, наводи уредништво "Шпигла" и додаје да оба предлога не доприносе дугорочном решавању проблема Немачке јер се боре против симптома и не покрећу инвестициони бум који је немачкој економији хитно потребан да би поново расла на дужи рок.

"Шпигл" наводи да је неопходно темељно реформисати порески систем како би се грађани и компаније дугорочно растеретили, нарочито када је реч о порезу на доходак. Али, додаје редакција, таква реформа би била скупа и влада не би могла да је финансира кредитом већ кроз веће порезе на другим местима или умерено повећање ПДВ-а.

Проблем је, наводи лист, што влада нема снаге за неопходне реформе, из два разлога.

С једне стране, економска ситуација није тако суморна као на почетку миленијума, када је тадашња влада била приморана да спроведе темељну пореску реформу. Ниво патње није довољно висок, наводи "Шпигл".

С друге стране, клима у владајућој "семафор" коалицији је лоша. Међу партнерима постоји одбојност и неповерење. Пореска реформа би била победа за либерале, док СПД и Зелени не желе да се иде тако далеко. Напротив, Линднерови коалициони партнери би радије подигли порезе. Они то не крију. Због тога су "козметичке промене у комбинацији са хомеопатским олакшањем" најбоље што Линднер може да постигне.

image