Економија

Произвођачи алкохола у Русији траже поскупљење вотке: Жале се на акцизе и цену увозних чепова

Руски произвођачи алкохола траже од Министарства финансија да се малопродајна цена вотке од 2024. године подигне за седам одсто, на 301 рубљу (око 2,92 евра), за флашу вотке од пола литра
Произвођачи алкохола у Русији траже поскупљење вотке: Жале се на акцизе и цену увозних чеповаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Унија произвођача алкохола СПАП је предложила министру финансија Русије Антону Силуанову да повећа минималне малопродајне цене вотке од 2024. године са 281 рубље на 301 рубљу за пола литра, преноси "Комерсант".

СПАП напомиње да ће акцизе на вотку од 2024. године порасти за пет одсто, на 128,6 рубаља по боци од пола литра, а компаније су већ погођене растом цена увозних чепова и састојака због пада рубље и пораста логистичких трошкова.

У Министарству финансија су "Комерсанту" рекли да се молба СПАП разматра, а два извора овог листа кажу да ће предлог бити подржан.

Стручњаци сматрају да цена изнад 300 рубаља за пола литра вотке може да буде превисока за неке потрошаче и да доведе до стагнације тржишта.

Шеф компаније "Вајн ритејл" Александар Ставцев напомиње да вотка у категорији минималних малопродајних цена заузима око 35 одсто руског тржишта.

image