Економија

Забрањен увоз мандарина из Хрватске у Србију: Пошиљка уништена због присуства пестицида

Систем Европске уније за брзо обавештавање о безбедности хране (РАСФФ) објавио је да је у узорцима мандарина који су узети 18. октобра пронађено 0,044 милиграма на килограму пестицида хлорпирифос и да је наложено да се мандарине униште
Забрањен увоз мандарина из Хрватске у Србију: Пошиљка уништена због присуства пестицидаwww.globallookpress.com © Urs Schweitzer

Пошиљка мандарина из Хрватске која је била намењена извозу на тржиште Србије заустављена је на граници и уништена, јер је приликом контроле утврђено да мандарине садрже недозвољени пестицид хлорпирифос, потврђено је Танјугу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Систем Европске уније за брзо обавештавање о безбедности хране (РАСФФ) објавио је да је у узорцима мандарина који су узети 18. октобра пронађено 0,044 милиграма на килограму пестицида хлорпирифос и да је наложено да се мандарине униште.

Како је Танјугу речено из министарства, ово је друга испорука из Хрватске која је уништена због истог пестицида.

Пестицид хлорпирифос je у ЕУ забрањен од почетка 2020. године, а у Србији од прошле године, осим за шећерну репу, по одлуци Министарства пољопривреде.

Подсетимо, раније је и више пошиљки воћа из Србије враћено са хрватске границе и то са истим образложењем. Недозвољене количине пестицида хлорпирифос откривене су у бресквама и шљивама.

image