Економија

Сијарто и Хандановић: Балкански ток сигуран извор снабдевања за Србију и Мађарску

Министарка енергетике је рекла да су залихе гаса који Србија складишти у Мађарској веће него прошле године и да у овом тренутку износе око 680 кубних метара, што представља додатну сигурност и безбедност за наше грађане и привреду у току ове зиме и грејне сезоне
Сијарто и Хандановић: Балкански ток сигуран извор снабдевања за Србију и Мађарску© https://rt.rs/ekonomija/59244-ruska--nafta-druzba-naftovod-srbija-madjarska/

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас, после састанка са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, да имамо подршку Мађарске у снабдевању гасом, као и додатне количине ускладиштеног гаса у тој земљи за потребе Србије захваљујући доброј сарадњи.

"Мађарска је наша пријатељска земља са којом имамо изузетне односе посебно у сфери енергетике где причамо о пуно заједничких тема и ослањамо се једни на друге у овим неизвесним временима", рекла је Ђедовић Хандановић у Палати Србија.

Нагласила је да је Мађарска партнер са којим имамо чврсту сарадњу и на кога морамо да рачунамо.

"Имамо додатне количине гаса ускладиштене у Мађарској захваљујући доброј сарадњи. Оне су веће него прошле године и у овом тренутку износе око 680 кубних метара гаса, што представља додатну сигурност и безбедност за наше грађане и привреду у току ове зиме и грејне сезоне", истакла је министарка.

Она је рекла да Мађарска рачуна на Балкански ток који пролази кроз Србију, и који је завршен пре конфликта у Украјини.

"То је сигуран извор снабдевања за Србију и Мађарску. Разговарали смо о увођењу таксе у Бугарској на транзит гаса која угрожава сигурност снабдевања и међународне уговоре, као и о мерама које се могу предузети како бисмо заштитили позиције наших земаља. Покушаћемо да у разговору са бугарском страном превазиђемо овај изазов", рекла је Ђедовић Хандовић.

Сијарто: Корак Бугарске неприхватљив

Министар Сијарто је истакао да Мађарска изузетно цени сарадњу са земљама које доприносе њеној енергетској безбедности.

"Србија помаже Мађарској да будемо енергетски снабдевени и сигурни", нагласио је Сијарто.

Како је рекао, регион се суочава са озбиљним изазовима и зато је у овом периоду безбедност снабдевања енергентима важнија него раније.

Мађарски министар је рекао да је Бугарска земља чланица ЕУ која доводи у опасност енергетско снабдевање, а да Србија која није члан то не чини.

"Корак Бугарске (такса на транзит гаса) је неприхватљив", нагласио је мађарски министар.

image