Економија

Зашто је ђус све скупљи: Килограм поморанџи на пијацама у Србији кошта и до 300 динара

На пијацама у Београду килограм поморанџи кошта око 250 динара, док се на тезгама у Нишу продаје за 180 до 200 динара, а у Крагујевцу за 150 до 180 динара
Зашто је ђус све скупљи: Килограм поморанџи на пијацама у Србији кошта и до 300 динараwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn

Род поморанџи у САД, Бразилу и Мексику је преполовљен, а проблеме у производњи имају и друге земље, које су познати произвођачи тог цитруса. Цена сока од поморанџе скочила је у Америци на највиши ниво у својој историји. У Грчкој је повећана чак седам пута.

И потрошачи у Србији већ су осетили поскупљење овог јужног воћа. На пијацама у Београду килограм поморанџе кошта око 250 динара, док се на тезгама у Нишу продаје за 180 до 200 динара, а у Крагујевцу за 150 до 180 динара. 

Према подацима Система тржишних информација пољопривреде Србије (СТИПС), од 6. до 12. новембра, на пијаци Скадарлија поморанџе су се у просеку продавале за чак 300 динара. У трговинским ланцима, међутим, ситнији плодови могу да се купе по цени од 150 до 220 динара.

Ни лимун, међутим, није јефтин. На београдским пијацама кошта од 200 до 250 динара, а 250 динара је и килограм овог воћа у Лозници. Најповољнија цена му је у Пироту, Лесковцу и Ужицу, где кошта 150 динара.

Шеф Катедре за менаџмент у агробизнису на Пољопривредном факултету у Земуну Зоран Рајић каже да су за цену поморанџе на светском тржишту кључни пре свега климатски фактори. Неповољни временски услови и бактеријска болест преполовили су род поморанџи у САД, Бразилу и Мексику. Велепродајна цена сока од поморанџе скочила је у Америци на највиши ниво у историји. Берзанске цене сока од наранџе највише су од 1966, тј. од када се тргује овим добром. 

Флорида, која производи 90 одсто од укупне количине сока од наранџе у САД, прошле јесени била је погођена великим ураганима и то два пута. Због тога се очекује да ће управо производња у овој америчкој савезној држави бити најмања у последњих 100 година.

"Земље од којих ми највише увозимо наранџу, тј. поморанџу, суочавају се са сушом и недостатком радне снаге. У Шпанији је сад чак због суше забележено и крчење појединих засада. У Турској још није сезона брања наранџи, она почиње у децембру. У Грчкој, опет због проблема са сушом, плодови су ситнији и немају довољно сока", објашњава професор за РТС.

И у Србији је цена наранџе знатно већа, посебно у односу на друге цитрусе. Прошле године та цена се кретала, када је реч о велепродајној, до 70 или 75 центи, а већ сада је између 85 и 90 центи.

Зоран Рајић указује и да је на руском тржишту, које је огромно, дошло до померања тражње и смањене разлике између цитруса и цена другог тропског воћа. Поред тога, дошло је до повећања потрошње папаје, манга, авокада, неких производа који су били недоступни великом броју потрошача.

Прошле године Србија је увезла око 104.000 тона цитруса, око 39.000 тона поморанџи, лимуна 28.000 тона и укупна вредност увоза је била око 80 милиона. Ове године увоз је око 66.000 тона, закључно са септембром.

image