Економија

Брнабић: Данас прекид блокаде; Пољопривредници: Захтеви делимично испуњени

Договорено је да се током викенда одржи нови састанак, на коме ће пољопривредници председници Владе Србије предочити одговоре на предложена решења
Брнабић: Данас прекид блокаде; Пољопривредници: Захтеви делимично испуњени© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Премијерка Ана Брнабић договорила се данас са пољопривредницима, који су претходних неколико дана блокирали путеве на територији Војводине, да прекину блокаде и да на предстојећем састанку, који је заказан за недељу, предоче одговоре на предлоге Владе Србије. Договорено је да се током викенда одржи нови састанак, на коме ће пољопривредници председници Владе Србије предочити одговоре на предложена решења.

Састанку је присуствовала и министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић.

Окоснице изнетих предлога су јефтиније гориво за пољопривреднике на свакој пумпи и укидање накнада за одводњавање.

На пумпама НИС-а, уз пољопривредну картицу, гориво ће бити умањено за пољопривреднике на 179 динара по литру и тај износ се додатно умањује за 50 динара по литру на име повраћаја акцизе, а на свим другим пумпама могуће је остварити само поврат акцизе од 50 динара по литру.

Законом о накнадама, који је усвојен 26. октобра 2023, између осталог, дефинише се смањење износа за одводњавање у овој години за 50 одсто и потпуно укидање ове накнаде у 2024. години.

Реформа робне берзе

У обраћању медијима након састанка, Милета Сланкаменац, из Иницијативе за опстанак пољопривредника, рекао је да су преговори делимично успешни и потврдио да је наставак разговора заказан за недељу.

"Утврдили смо да постоји могућност терминске продаје (продаје унапред, по договореним ценама), и на томе ће се даље радити. Састанак је заказан за недељу у Кисачу. Премијерка је рекла да ће доћи и договор је да буду присутни медији, по нашем избору, који ће водити белешке и након тога обавестити јавност", рекао је Сланкаменац.

Додаје да су захтеви за наставак преговора које су упутили пре два дана делимично испуњени.

"И ми и струка ћемо се активније укључити у терминску продају, односно питање робне берзе. Београдска берза законски може да се бави терминском робном продајом, схваћено је да продуктна берза у Новом Саду не ради као остале робне берзе, али измена закона мора да чека будући парламент, па ћемо у наредном периоду да видимо како би могла да ради београдска берза", рекао је Сланкаменац.

Најважније је, додао је, да сви могу да виде терминску (унапред договорену) цену.

"У Србији не постоји терминска цена тзв. фјучерс за март 2024. године и на томе ће се сада интензивно радити", рекао је Сланкаменац.

Што се даљих протеста тиче, на инсистирање премијерке, рекао је Сланкаменац, блокаде ће бити обустављене, али ће, ипак, трактори остати поред пута.

"Нећемо блокирати, али смо ту, док не видимо коначна решења", рекао је Сланкаменац.

Председник Иницијативе за опстанак пољопривредника Горан Филиповић рекао је да су се са премијерком, што се тиче захтеване субвенције по хектару од 35.000 динара, договорили да то буде уређено тако да ће бити 18.000 динара директних давања, а да ће на састанку у недељу договорити како ће држава субвенционисати додатних 17.000 динара.

"Ићи ће на оправдање рачуна, и ми смо сагласни са тим. Да ли ће то бити сертификовано семе, ђубриво или хемија, о томе ћемо причати у недељу. Углавном, имамо чврсто уверење да ће на крају субвенције бити 35.000 динара по хектару", рекао је Филиповић.

Мирослав Матковић из Удружења пољопривредних произвођача Суботице рекао је да су што се захтева за гориво без акцизе тиче, од премијерке добили понуду да сви који немају агрокартице могу да поднесу захтев и добију исту у року од две недеље.

"Понуда је да само на НИС бензинским пумпама пољопривредници гориво плаћају гарантованих 179 динара, и на то имају 50 динара рефакције. Што се тиче других бензинских пумпи, такође ће бити обезбеђена рефакција од 50 динара", рекао је Матковић.

Истиче да ће, након разговора са члановима удружења изнети став да ли је ова понуда прихватљива.

"Ми ћемо да пренесемо коју смо понуду добили данас, и зависно од већинског става чланова и пољопривредника, обавестићемо све да ли је ова понуда прихватљива", рекао је Матковић.

image