Економија

Држава ове године издала 50.397 дозвола за рад странцима: Највише Русима

Највише радних дозвола издато је држављанима Руске Федерације, потом Кине, Турске, Индије и Непала. Русима је издато 19.645 радних дозвола
Држава ове године издала 50.397 дозвола за рад странцима: Највише Русимаwww.globallookpress.com © Cfoto

За пултом вождовачког киоска у којем се пеку пљескавице и остало роштиљско месо стоји радница с Филипина, а за воланом градског аутобуса седи возач родом с Шри Ланке. Ове јесени јабуке су брали Египћани, махом по Војводини, а виђени су и у хладњачама с малинама по западној Србији. Достављање хране на кућну адресу увелико обављају Узбекистанци. Хигијеничари и спремачице стижу из Непала.

Путеве, зграде, мостове, што је већ годинама стандардна слика у Србији - граде људи из Индије, Кине и Турске.

Прогнозе стручњака да ће у нашој земљи до краја ове године бити издато 50.000 радних дозвола страним држављанима на крају су се и обистиниле. Према најновијим подацима Министарства за рад и запошљавање, надлежне филијале Националне службе за запошљавање укупно су издале 50.397 дозвола за рад страним држављанима у Србији.

"Од тог броја 9.525 су жене. Највише радних дозвола издато је држављанима Руске Федерације, потом Кине, Турске, Индије и Непала. Русима је издато 19.645 радних дозвола", наводе у Министарству.

Према подацима НСЗ, у Србији је од почетка године радно ангажовано 10.198 Кинеза, као и 4.946 држављана Турске, 4.914 радника из Индије и 1.074 из Непала.

На сезонским пословима у пољопривреди од почетка године је било ангажован 1.091 странац. 

image