Економија

Мађарска поручила Западу: Не мешајте се у наше нуклеарне пројекте

Министар спољних послова Петер Сијарто поручио је да наставља сарадњу с Русијом и да се и даље противи санкцијама
Мађарска поручила Западу: Не мешајте се у наше нуклеарне пројектеwww.globallookpress.com © Rosatom/via Globallookpress.com

Мађарска је спремна да настави сарадњу у области нуклеарне енергије са Русијом и противи се било каквим санкцијама у овој области. А ако се било ко усуди се умеша у мађарске нуклеарне пројекте, земља би то сматрала задирањем у свој суверенитет, рекао је министар спољних послова и трговине ове земље Петер Сијарто.

"Енергетска безбедност земље је питање суверенитета. Свака земља сама решава таква питања", додао је он за ТАСС, и истакао да одлуке које се тичу енергетске безбедности било које државе, друге земље треба да поштују.

Пошто Мађарска не вади нафту или гас, развој нуклеарне енергије је, наглашава Сијарто, одлично решење за независну и довољну производњу енергије.

"Очигледно је да је нуклеарна енергија најјефтинији, најсигурнији и еколошки начин за производњу енергије. И зато је у нашем националном интересу да наставимо нуклеарну сарадњу са Росатомом и да два нова реакторска блока буду оперативна од 2030. године", рекао је Сијарто, који борави у Сочију на међународном форуму "Атомекспо".

Пројекат је наишао на противљење неколико земаља ЕУ, али Мађарска је до сада била успешна у одупирању покушајима да се антируске санкције, наметнуте због сукоба у Украјини, прошире на област нуклеарне енергије.

"Увек смо се борили за изузеће за нуклеарну енергију када је у питању режим санкција. До сада смо били успешни, тако да се надам да ћемо бити успешни и у будућности", рекао је Сијарто.

Сијарто се директно осврнуо и на критике америчког амбасадора у Мађарској Дејвида Пресмана. Наиме, америчком дипломати већ дуже време смета сарадња ове земље са Русијом, а сада је опет приговарао због Сијартовог путовања у Сочи.

"Разумем да амбасадор САД полази од америчких интереса, али ја крећем од мађарских. Зато сматрам да би било у реду да не коментаришемо кораке једни других. Обично не коментаришем путовања министра спољних послова САД  и, наравно, очекујем исто од америчког амбасадора", одговорио је Сијарто, а пренеле "РИА Новости".

Како је нагласио,у мађарском интересу је дугорочно обезбеђивање енергетске безбедности земље.

 "До сада није изнет ниједан амерички предлог о томе како би се та енергетска безбедност заиста могла изградити, тако да мислим да не само политички, већ и заслугама у овом питању, амерички амбасадор нема право да критикује мађарске одлуке донете на основу мађарских националних интереса", рекао је он.

Међународни форум "Атомекспо" једнан је од најзначајнијих догађаја у глобалној нуклеарној индустрији, чија је кључна тема овог пута дефинисана као "Нуклеарно пролеће: Стварање одрживе будућности".

Сијарто се уочи отварања скупа састао са генералним директором руског нуклеарног гиганта "Росатома" Алексејем Лихачовим.

Разговарало се, како је пренео мађарски министар, о другој фази изградње нуклеарне електране у Паксу коју је пројектовала Русија.

Она се налази на око 100 километара јужно од Будимпеште, а у току су припреме за изградњу два нова енергетска блока које је дизајнирао "Росатом", а за које су већ добијене и неопходне дозволе.

Москва је, како је Сијарто раније рекао, потврдила спремност да финансира пројекат вредан 12,5 милијарди евра, који је од самог почетка требало да буде 80 одсто финансиран руским кредитом. Мађарска влада очекује да ће два нуклеарна реактора од 1.200 мегавата бити пуштена у рад до 2030. године, чиме ће се укупни капацитет са садашњих 2.000 мегавата повећати на 4.400 мегавата .

Мађарска економија се иначе у великој мери ослања на руску енергију, а осим сарадње у нуклеарној области, из Русије увози и фосилна горива, попут нафте и гаса.

Будимпешта је зато била гласан критичар санкција ЕУ Русији, тврдећи да оне више штете самом блоку него Москви.

Земља се до сада успешно одупирала и плановима ЕУ да у потпуности забрани увоз нафте и гаса из Русије.

image