Економија

Ђедовић: Кључне промене у ЕПС-у до маја, завршава се реструктурирање

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић је изјавила да ЕПС од почетка године није увозио, већ да је само извозио струју и додала да је у првих девет дана продато 78 гигават сати за 6,7 милиона евра
Ђедовић: Кључне промене у ЕПС-у до маја, завршава се реструктурирање© TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

План реструктурирања "Електропривреде Србије", који ће обухватити кључне промене у оперативним и финансијским процесима, биће завршен до маја. ЕПС мора да ради на смањивању трошкова и повећању производње, неопходни су и боље планирање и реализација инвестиција, као и свакодневни рад на побољшању ликвидности, рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, у интервјуу за "Политику".

Министарка је навела да ЕПС од почетка године није увозио, већ да је само извозио струју и додала да је у првих девет дана продато 78 гигават сати за 6,7 милиона евра.

"Тренутна пројекција цене за комплетну 2024. годину је око 90 евра по мегават сату, што је 180 евра мање у односу на остварене спот цене у Србији у 2022. години. Смањење цене струје на тржишту имаће и утицај на смањење будућих прихода ЕПС-а потенцијалном зато је важно да се компанија успешно трансформише да би пре свега била ефикаснија и продуктивнија и да би смањила трошкове тамо где је неопходно", рекла је министарка енергетике.

Она је истакла да је "Електропривреда Србије" у 2023. постигла "историјски резултат". Навела је да ће добит компаније премашити 96 милијарди динара и да се све обавезе измирују на време, као и да у буџету Србије за 2024. годину нису планиране субвенције за ЕПС.

"Зиму смо дочекали спремни, ремонти су завршени на време, као и ревитализација последњег агрегата наше највеће хидроелектране 'Ђердап '. Депоније угља су пуне, док су акумулације воде највеће у последњих пет-шест година. Али пред нама је још посла када је реч о реформи ЕПС-а", поручила је Дубравка Ђедовић Хандановић.

Она је рекла да су финансијски резултату пре свега последица бољег планирања и реализације зацртаних циљева, али и почетка процеса трансформације који је донео побољшање у управљању.

"Не треба заборавити да би без помоћи државе која је била изузетно значајна у 2022. и 2023, без субвенција, позајмица и гаранција државе у корист ЕПС-а, опоравак компаније био немогућ", рекла је министарка.

image