Економија

Отварање Кине може да умањи ризик од глобалне рецесије, али...

На глобалном финансијском тржишту расте узбуђење пред коначни излазак из ковид изолације друге највеће економије света. Поједине компаније страхују да дуго очекивано отварање, после три године, неће бити довољно
Отварање Кине може да умањи ризик од глобалне рецесије, али...www.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Кина, последња међу великим земљама које не третирају епидемију ковида као ендемску, овог месеца је представила 20 нових корака који су ублажили њене строге политике против вируса.

Тај потез Пекинга "катапултирао" је у вис кинеске акције, обвезнице и јуан, а широк спектар средстава од Азије до Европе и Латинске Америке је ојачао.

Ако се Кина следеће године поново повеже са светом, њена економија ће се опоравити од највећег успоравања у последњих неколико деценија, а са њом би и изгледи за глобалну рецесију 2023. могли да избледе, сматрају инвеститори.

Међутим, у самој Кини многе фирме, нарочито оне фокусиране на становништво, страхују да неће дочекати следећу годину. Кина се и даље бори да обузда епидемију коронавируса, а истраумирани потрошачи - чији су животи месецима били поремећени оштрим владиним мерама против ковида, чувају свој новац.

"Најважнија ствар биће да се у фебруару и марту види ко је заправо успео да преживи зиму", рекла је Ројтерсу америчка предузетница Камден Хог из Шангаја, која поседује кафић, бар, неколико чајџиница и компанију за организацију догађаја.

Она очекује да ће 25 милиона људи у Шангају, трауматизованих двомесечним заточеништвом у сопственим домовима почетком ове године, често без приступа основним потрепштинама, и даље дуго избегавати гужве на местима без обзира на правила.

"Људи неће притиснути прекидач и вратити се на стари начин живота", рекла је.

Очекује се да ће кинеска економија расти око три одсто ове године, мање од првобитно предвиђених 5,5 одсто.

Економски подаци за октобар били су испод очекивања: Извоз је пао. Инфлација је успорила. Нови банкарски кредити су пали. Пад на тржишту некретнина се продубио. Малопродаја је пала први пут од затварања Шангаја у априлу и мају.

С обзиром на то да се нови случајеви ковида опет појављују, мало је вероватно да ће кинеска економија у блиској будућности моћи да пређе у већу брзину, оцењује агенција Ројтерс.

Финансијски конгломерат "Џеј Пи Морган" је раније овог месеца проценио да градови са више од 10 нових случајева ковида чине 780 милиона људи и 62,2 одсто БДП-а.

Стопа вакцинације и бустера и даље је релативно ниска, нарочито међу рањивим популацијама као што су старије особе, због чега власти опрезно попуштају своје "нула ковид" мере.

"Нове мере за 'оптимизацију' обуздавања ковида изгледа да стварају хаос на терену док локалне владе покушавају да протумаче политику", кажу аналитичари "Гавекал драгономикса". То "представља економску неизвесност која ће вероватно додатно умањити потрошњу и продају имовине у блиској будућности".

Другим речима, сматрају аналитичари, проблем је што власти нису дале приоритет интересима потрошача који су често "врећа за ударање" у кинеској економији вођеној инвестицијама.

Ситуација у САД и ЕУ

Поређења ради, економија ЕУ упашће у рецесију у последњој четвртини 2022. године, предвидела је Европска комисија. А тај пад ће се наставити и у наредном кварталу.

Предвиђа се да ће цене достићи врхунац крајем године и остати високе током 2023, док ће инфлација у ЕУ достићи 9,3 одсто а у еврозони 8,5 процената 2022. године, саопштено је раније овог месеца из Брисела.

"ЕУ је међу најизложенијим напредним економијама због своје географске близине рату и великог ослањања на увоз гаса из Русије", наводи се у саопштењу Европске комисије. "Енергетска криза нарушава куповну моћ домаћинстава и утиче на производњу."

Иако се изражава нада да ће цене пасти у 2023. години, предвиђа се да ће инфлација и даље бити на нивоу од 7 одсто у ЕУ и 6,1 одсто у еврозони, пре него што се смањи на три процента у ЕУ и 2,6 у еврозони 2024.

Сједињеним Америчким Државама се такође "смеши" рецесија крајем године, због високе инфлације која не посустаје и строге политике Федералних резерви. У првом кварталу 2023. економски раст ће успорити због подизања каматних стопа.

"Растући трошкови задуживања у целој економији и јак долар представљају озбиљне препреке. Истовремено, слабо спољно окружење доприноси негативним ризицима за раст, предвођено предстојећом рецесијом у Европи изазваном енергетском кризом, а Кина је и даље ограничена мерама за сузбијање ковида. Дакле, док су САД можда управо изашле из техничке рецесије, хладни ветрови ће ове зиме постати много хладнији и учинити да се рецесија осети много реалнијом почетком 2023", оценили су аналитичари холандске финансијске институције ИНГ.

Економисти предвиђају да ће амерички БДП порасти 0,4 одсто у 2023. години, што је за 0,4 процентна поена мање у односу на раније прогнозе. У 2024. америчка економија требало би да порасте за 1,5 одсто.

image
VV inauguration
banner