Економија

Бајатовић: Потрошња гаса током празника историјска, промена цене после маја

Србија у складиштима има довољно гаса, тренутно се снабдевамо из руских и азербејџанских извора, а за сада је плаћено више од 800 милиона кубних метара гаса
Бајатовић: Потрошња гаса током празника историјска, промена цене после маја© Antonio Ahel/ATAImages

Душан Бајатовић, генерални директор "Србијагаса", изјавио је да је потрошња гаса током протеклих празника била на историјском нивоу. Поручио је да је снабдевање стабилно и да гаса има довољно, а да се цена енергента неће мењати до 1. маја, за када је најављен пресек стања.

Бајатовић је поменуо да је проблем са новим прикључцима гаса немогућност набавке довољног броја мерних бројила из Европе.

"У Европи су смањили производњу бројила. Поремећени су ланци снабдевања још од короне. Сада ћемо, надам се, имати неке домаће произвођаче, и замолили смо неке људе да неке ствари пробамо да произведемо у Србији", рекао је директор "Србијагаса".

Он је истакао да су софтверска решења која се примењују на свим компресорским станицама и у раду складишта система, разрађена у сарадњи са домаћим факултетима, а да Машински и Рударски факултет у Београду дају велики број кадрова потребних овом предузећу, као и Факултет техничких наука у Новом Саду.

"Требаће нам и рударски инжењери, највише нам фале ИТ инжењери. Има доста људи који ће у наредних три до пет година ићи у пензију, ми то морамо да надокнадимо", истакао је он.

И пара и гаса

Бајатовић је рекао да Србија у складиштима има довољно гаса, а да се тренутно снабдевамо из руских и азербејџанских извора.

"Вучемо из Азербејџана гас, некад нешто више, некад нешто мање, али све то функционише преко интерконекције и то треба да разрадимо наредном периоду. У складишту у Банатском двору имамо 380 милиона метара кубних, и у Мађарској још 200 милиона. Судећи по складиштима и преговорима, који функционишу и које имамо, ми заиста немамо ни једну бригу ни за привреду, ни за становништво", рекао је Бајатовић.

Како је нагласио, једина мана "Србијагаса" је што у претходне две године нису успели да на систем прикључе све људе и предузећа који су то тражили.

Бајатовић је истакао да су финансије Србије добре, и да је већ плаћено више од 800 милиона кубних метара гаса.

Подсетио је да ће светске берзе реаговати уколико буде дошло промене цене нафте.

"Тешко да ће цена бити нижа, ја то морам отворено да кажем. Ако опет буде неког поремећаја, реаговаће држава, и опет ће реаговати 'Србијагас' неким додатним комерцијалним зајмовима", навео је он.

Бајатовић је нагласио да "Србијагас" није губиташко предузеће, и да ће текућу годину завршити са 50 до 60 милиона евра у плусу, и додао је да је и ЕПС сада врло успешан.

Нови гасовод према РС

Бајатовић је најавио завршетак гасовода од Београда до Ваљева, и напоменуо да код појединаца има неразумевања по питању експропријације.

"Ми то не радимо због ископавања литујума већ због развоја тог краја и потенцијалне гасне електране у Лозници, и наставка крака за БиХ Федерацију. Извесно је да ће радити нови гасовод према РС", рекао је он.

image