Свет

Бајденова администрација довела нафтне резерве САД на невиђено низак ниво

Попуњавање резерви ће бити скуп и дуг процес, упозорио је стручњак из Америчког удружења за нафту и гас
Бајденова администрација довела нафтне резерве САД на невиђено низак нивоGetty © Drew Angerer/Getty Images

Узастопно посезање Бајденове администрације за сировом нафтом из америчких стратешких резерви довело је државне залихе САД толико ниске нивое какви нису били виђени у протеклих 30 година и више, рекао је председник Америчког удружења за нафту и гас Тим Стјуарт.

Бела кућа је распродала више од 40 одсто својих стратешких резерви током претходне године у покушају да обузда растуће цене горива, рекао је Стјуарт у интервјуу за "Фокс њуз". 

"Наше стратешке резерве су испрва биле осмишљене као одговор на проблеме у снабдевању сировом нафтом, али не нужно и високим ценама", истакао је он.

До позамашног пражњења америчких нафтних резерви је последњи пут дошло током операције "Пустињска олуја" 1991. године, када је на тржиште избачен 31 милион барела, а затим и 2005. године за време урагана Катрина, када је у промет избачено 30 милиона барела, напоменуо је Стјуарт.

"Међутим, пре 12 месеци, администрација је изазвала највећи пад (нафтних резерви) у нашој историји јер су морали да прођу кроз изборни циклус", рекао је Стјуарт, мислећи на енергетску кризу која је коинцидирала са америчким међуизборима прошле године.

Сада је Бајденовој администрацији потребно 168 милиона барела како би резерве вратила на ниво из 2021. године, и још око 300 милиона да је скроз попуни, каже Стјуарт и додаје да ће тај подухват бити "веома скуп и дуго ће трајати".

Смањење стратешких резерви у великим размерама компромитује националну безбедност земље, закључио је он.

Залихе нафте за које је одговорно Министарство енергетике САД успостављене су након што су арапске чланице групе ОПЕК увеле нафтни ембарго 1973-1974. године.

image