Економија

Настављен раст цена некретнина и у последњем кварталу 2023: Више поскупели стари, него нови станови

У четвртом тромесечју 2023. забележен је међугодишњи пад у продаји станова од 20,5 одсто
Настављен раст цена некретнина и у последњем кварталу 2023: Више поскупели стари, него нови становиwww.globallookpress.com © Silas Stein

У последњем тромесечју прошле године цене станова у Србији су порасле за 5,75 одсто у односу на исти период претходне године, показује РГЗ индекс цена станова који је у четвртом кварталу износио 158,66. У поређењу са претходним, трећим тромесечјем 2023, цене станова у Србији су забележиле незнатни раст од 0,83 одсто, саопштили су из Републичког геодетског завода.

Цене станова у "новоградњи", односно куповина од инвеститора, су на нивоу Србије порасле за 5,41%, док је "староградња" имала већи међугодишњи раст који је износио 5,93%.

"Када се упореди индекс цена станова у Србији са индексима у земљама Европе наша земља је једна од ретких која показала већу отпорност према наглим променама тренда на тржишту непокретности услед глобалних економских турбуленција. Према доступним подацима, већи број држава бележи драстичније успоравање или пад тржишта непокретности", кажу у РГЗ.

Након значајног пораста броја купопродаја у периоду после пандемије, у 2023. години се бележи тренд смањења купопродаја станова у поређењу са претходне две године. У четвртом тромесечју 2023. забележен је међугодишњи пад од 20,5 одсто.

Укупна вредност прометованих станова у четвртом кварталу 2023. износила је 870 милиона евра наспрам 1.219 милиона евра у истом периоду 2022. године.

"Када се анализирају подаци за треће тромесечје 2023. године, примећен је пораст у броју купопродајних уговора за 12% у последњем кварталу. Овај тренд може се приписати сезонским флуктуацијама, где се у Србији традиционално највиша активност на тржишту непокретности региструје у последњем тромесечју године", наводе из РГЗ.

image