Економија

Светски савет за злато: Русија претекла Саудијску Арабију по девизним резервама

Русија је акумулирала 442,5 милијарди долара у девизном фонду до краја 2023. године, претекавши Саудијску Арабију, чији су улози пали на најнижи ниво од 2009. на 439 милијарди долара
Светски савет за злато: Русија претекла Саудијску Арабију по девизним резервамаwww.globallookpress.com © Christian Ohde

Русија је избила на шесто место у свету по девизним резервама, према последњим  прорачунима Светског савета за злато. До краја 2023. године акумулирала је 442,5 милијарди долара у девизном фонду, претекавши Саудијску Арабију, чији су улози пали на најнижи ниво од 2009. на 439 милијарди долара.

Првих пет на ранг листи су Кина (3,3 билиона долара), Јапан (1,2 билиона долара), Швајцарска (755,9 милијарди долара), Индија (574,8 милијарди долара) и Тајван (564 милијарде долара).

У погледу укупних међународних резерви, које укључују монетарно злато, Русија је такође на шестом месту са залихама вредним 598,4 милијарде долара од 1. јануара. Према подацима Централне банке Русије, вредност њених залиха порасла је за око 16 милијарди долара током прошле године, углавном због виших цена злата.

Међутим, аналитичари напомињу да ће позиција земље на глобалној ранг листи вероватно додатно расти ако цене нафте и гаса порасту, с обзиром на то да би део већих прихода од извоза чинио резерве, сматрају стручњаци које цитира "Известија".

Отприлике половина руских девизних резерви је замрзнута у иностранству због западних санкција Москви уведених као одговор на сукоб у Украјини. ЕУ и САД смишљају начине да их заплене како би финансирале пакете помоћи Кијеву. Амбасадори ЕУ су се недавно сложили да заплене профит остварен од замрзнуте руске имовине коју држи белгијски централни регистар хартија од вредности "Еуроклир". 

Москва је више пута осуђивала све акције усмерене на њену имовину која се држи у иностранству, упоређујући сваки такав потез са крађом и упозоравајући да ће уследити одговор.

image