Свет

Американци гасе потенцијалне кризе: Званичници САД и Кине ће се састати у Пекингу

Петочлана делегација америчког министарства финансија састаће се са кинеским колегама
Американци гасе потенцијалне кризе: Званичници САД и Кине ће се састати у Пекингуwww.globallookpress.com © Fernando Gutierrez-Juarez

Амерички и кинески званичници одржаће разговоре о економским питањима у Пекингу ове недеље, у последњој рунди поновног ангажовања између две највеће светске економије.

Петочлана делегација америчког министарства финансија састаће се са кинеским колегама, рекао је званичник Министарства финансија. Нови круг разговора "економске радне групе" основане прошле године обухватиће теме попут макроекономских изгледа, режима скрининга инвестиција две земље и координацију дуга и климатских промена.

Разговори су део ширег напора Бајденове администрације да одржи канале комуникације са својим кључним геополитичким ривалом, посебно о заједничким изазовима, док истовремено спроводи политику заштите своје националне безбедности, пише "Блумберг".

Односи САД и Кине побољшали су се у другој половини 2023. након тешког почетка године, када су се председници Џо Бајден и Си Ђинпинг састали у новембру у настојању да стабилизују односе. Међутим, ситуација између Тајвана, Кине и САД у Јужном кинеском мору, као и питања укључујући трговину и контролу извоза остају као главна подручја спора.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен се састала са својим колегом вицепремијером Хе Лифенгом у Сан Франциску у новембру, уочи председничког самита, и рекла да планира да поново посети Кину ове године. Она је рекла да је кључно ангажовати се на начине који могу спречити широк спектар потенцијалних криза — од дипломатских до финансијских.

image