Економија

"Штедња" на рачун купаца: Високе цене, а квалитет производа све гори

Посланица Европског парламента Биљана Борзан из Хрватске је указала да су квалитетнији састојци замењени онима нижег квалитета за производњу многих прехрамбених производа
"Штедња" на рачун купаца: Високе цене, а квалитет производа све гориGetty © Davide Bonaldo/SOPA Images/LightRocket

Квалитет робе и услуга у целој Европској унији пати због "скимпфлације", упозорила је ове недеље посланица Европског парламента Биљана Борзан из Хрватске. Термин се односи на праксу уштеде трошкова због чека произвођачи уствари штеде на квалитету производа или услуга, а задржавају исте цене.

"Штедња" се може манифестовати у било чему, од смањења особља у продавницама, до замене висококвалитетних састојака у производима са онима нижег квалитета, или коришћењем јефтинијих производних метода или опреме.

Биљана Борзан указује да таква пракса у супермаркетима у ЕУ постоји од почетка сукоба у Украјини, иако стварна инфлација "више није на рекордно високом нивоу". Она указује да су квалитетнији састојци замењени онима нижег квалитета за производњу многих прехрамбених производа.

"Ова мера је првобитно требало да буде привремена, али је опстала до данас. На пример, недостатак сунцокретовог уља је довео до његове замене палминим уљем у одређеним производима", написала је Борзан у апелу Европској комисији објављеном на званичном сајту Европског парламента.

Она је напоменула да се тржиште блока "стабилизовало", али да неки произвођачи и даље користе палмино уље јер је јефтиније.

"Посебно је забрињавајуће што поједини произвођачи нису обавестили потрошаче о променама састојака на амбалажи, а нутритивне вредности више не одговарају оригиналним подацима", нагласила је Биљана Борзан.

Посланица је позвала Комисију да анализира праксу како би утврдила да ли је она "обмањујућа за потрошаче" и да припреми мере за супротстављање томе. Она још није добила званичан одговор законодавног тела.

ЕУ је погођена кризом трошкова живота у протекле две године, са рекордним нивоима инфлације који су смањили кућне буџете, док су многе компаније престале да послују због растућих трошкова сировина и енергије. Блок је за длаку избегао да 2023. заврши у рецесији. Многи аналитичари проблеме повезују са санкцијама Брисела Русији, које су довеле до тога да је блок изгубио приступ јефтиним енергентима.

image