Економија

Лагард: ЕЦБ се неће обавезати на смањење каматне стопе, инфлација још није побеђена

Тржишта ће морати да нагађају када и у ком обиму ће мере бити ублажене
Лагард: ЕЦБ се неће обавезати на смањење каматне стопе, инфлација још није побеђенаGetty © Thierry Monasse / Contributor

Председница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард поручила је да се ЕБЦ неће обавезати на одређен темпо смањења каматних стопа када почне да ублажава своју монетарну политику, упркос знацима да је "раст плата достигао врхунац у еврозони".

Коментари шефице ЕЦБ указују на то да ће, чак и ако европска банка почне да смањује трошкове позајмљивања у јуну - као што многи инвеститори очекују након што је инфлација нагло пала током прошле године - тржишта морати да нагађају када и у ком обиму ће каматне стопе бити смањене.

Лагард је новинарима рекла да наставак раста плата и слабе продуктивности у еврозони значи да се очекује да ће инфлација услуга "остати повишена већи део ове године". То практично значи да ће ЕЦБ наставити да прати да ли економски подаци "подржавају наше прогнозе за инфлацију", рекла је она.

Раније овог месеца, ЕЦБ је смањила своју прогнозу инфлације за ову годину на 2,3 одсто и предвидела да ће она пасти на циљ од два процента средином 2025.

"Наше одлуке ће морати да зависе од података и доносиће се од састанка до састанка, зависно од нових информација", рекла је Лагард. "Ово имплицира да се, чак и након првог смањења стопе, не можемо унапред обавезати на одређену путању стопе. Колико год то било примамљиво. Колико год свако од вас желео да то види."

ЕЦБ је сигнализирала да је јун најранији датум за смањење стопа будући да ће тада имати довољно података да ли су инфлаторни притисци због повећања плата наставили да попуштају у првом кварталу.

image