Економија

Банкари данас одлучују о каматама: Какве су процене стручњака и шта могу да очекују дужници

И Народна банка Србије ће, као и Европска централна банка, данас објавити своју одлуку о референтној каматној стопи која је тренутно на нивоу од 6,5 одсто
Банкари данас одлучују о каматама: Какве су процене стручњака и шта могу да очекују дужнициGetty © Ralph Orlowski

Нова одлука Европске централне банке о каматним стопама очекује се данас. Управни савет Европске централне банке на последњем састанку 7. марта није мењао каматне стопе и одлучио је да задржи референтну каматну стопу на главне операције рефинансирања на 4,5 одсто, каматну стопу на депозите на четири одсто и маргиналну каматну стопу на 4,75 одсто. ЕЦБ је последњи пут подигла камате у септембру прошле године.

И Народна банка Србије ће, као и Европска централна банка, данас у подне објавити своју одлуку о референтној каматној стопи која је тренутно на нивоу од 6,5 одсто. Извршни одбор НБС је на последњој седници 7. марта одлучио да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 6,50 одсто. То је осми пут заредом да НБС није мењала каматне стопе, јер референтна каматна стопа није мењана од 10. августа прошле године. Последњи пут референтна каматна стопа порасла је за 0,25 базних поена 13. јула прошле године, од када је остала на непромењеном нивоу.

Какве су прогнозе за смањење каматних стопа

Председница Европске централне банке Кристин Лагард је прошлог месеца рекла да ће Европска централна банка "знати нешто више до априла, а много више до јуна" када је реч о потенцијалном смањењу камата. Она је раније рекла да ће јунски подаци бити кључни за одлуку Европске централне банке о евентуалном смањењу каматних стопа, пише "Еуроњуз Србија".

Стручњаци наводе да је и наговештај почетка снижавања каматних стопа добра вест за кориснике кредита, односно и за грађане и за фирме. Они сматрају да се смањење референтне каматне стопе Европске централне банке може очекивати у јуну или јулу.

Да ће Европска централна банка у јуну кренути стабилним, али постепеним путем смањења каматних стопа које ће трајати најмање до краја следеће године сматрају економисти које је анкетирао "Блумберг". Поставља се питање када би грађани могли да осете ефекте смањења каматних стопа кроз мање рате кредита.

Каматне стопе су сада на четири одсто, а анкета "Блумберга" међу стручњацима је показала да они очекују смањење каматне стопе за четвртину поена и то на састанку 11. априла. Требало би да се стопа спушта једном у кварталу и да на крају износи 2,25 одсто крајем 2025.

Финансијски консултант Владимир Васић сматра да се смањење референтне каматне стопе Европске централне банке може очекивати у јуну или јулу. Пошто је финансијском сектору потребно неколико месеци да прихвати ту камату, Васић је рекао да би грађани ефекте смањења могли да осете крајем године кроз мање рате кредита.

То се, према његовим речима, пре свега односи на кориснике стамбених кредита, јер је више од 90 одсто њих индексирано у еврима.

"Сада када имамо добар тренд да се инфлација спушта и да је у добром коридору, сва су очекивања да би и референтна каматна стопа требало да иде на другу страну. Јер, када се инфлација жели зауставити подиже се референтна каматна стопа, а када инфлација дође у границе нормале, попушта се каиш, односно смањује стопа и очекује се да и друге каматне стопе које су наслоњене на референтну каматну стопу крену на доле", појаснио је Васић за Танјуг.

Говорећи о могућим процентима смањења каматних стопа Европске централне банке, Васић је навео да су очекивања да прво смањење износи 0,25 процентних поена, а да до краја године уследи још једно приближно толико.

"Наравно ово су све очекивања, прогнозе, пројекције, а да ли ће тако и бити, зависи од бројних фактора. Надамо се да хоће и да би у следећој години могло да дође до значајнијег падања референтне каматне стопе, за око 1,5 процентних поена, што би за нас грађане значило да можемо да се вратимо можда не на оне каматне стопе које смо имали дуго година, када је еурибор био негативан, али на стопе између два, два и по до три одсто, за разлику од садашњих пет, шест па и више процената", истакао је Васић.

Према његовим речима, очекује се и да еурибор, који сада износи око четири процента, реагује на смањење референтне каматне стопе и да средином јесени или крајем године значајније падне, што би било велико олакшање посебно за оне који отплаћују стамбене кредите.

"Колики ће тај пад бити ствар је понуде и тражње, монетарне политике централних банака, пре свега Европске централне банке када је у питању европодручје, али и за нас на овим подручјима. Референтна каматна стопа Народне банке Србије стоји неколико месеци, инфлација се спушта и искрено се надамо да ће и наша централна банка, пратити тренд и да ускоро изаћи са смањењем референтне каматне стопе", нагласио је Васић.

Дужници заштићени до краја године

Народна банка Србије је 11. септембра прошле године донела одлуку да се привремено ограничене каматне стопе на стамбене кредите. Тако је Одлуком о привременим мерама за банке које се односе на стамбене кредите физичким лицима, ограничила каматну стопу за дужнике који су корисници првог стамбеног кредита с променљивом каматном стопом, а чији уговорени износ не прелази 200.000 евра.

Тим дужницима је привремено ограничена номинална каматна стопа за наредних 15 месеци, почев од прошлогодишње октобарске рате. То значи да банка неће имати право да од дужника потражује разлику у камати услед примене ове одлуке.

Код стамбених кредита који су одобрени закључно са 30. јулом 2022. године – номинална каматна стопа не може бити виша од 4,08 одсто.

То значи да је тим дужницима умањена рата кредита од 10 одсто до више од 25 одсто. Код стамбених кредита који су одобрени од 31. јула 2022. године до ступања на снагу Одлуке, а чија је иницијална каматна стопа већа од 4,08 одсто, корисници ће закључно с децембром 2024. године плаћати умањену рату кредита с каматом из првобитног плана отплате.

У НБС су раније навели да то значи да су и ови дужници заштићени од даљег раста рате кредита, иако су околности у којима су се ови грађани задужили већ јасно указивале на могући даљи раст еурибора.

Посебно су у НБС нагласили да је каматна стопа ограничена само у смислу њеног даљег раста, док ће банке у случају да дође до снижавања променљивих каматних стопа бити у обавези да ускладе износ рате у складу са закљученим уговором о стамбеном кредиту.

Када је реч о ситуацији са којом би могли да се суоче корисници стамбених кредита од почетка следеће године, када истиче ограничење каматних стопа на ове зајмове на основу одлуке НБС, Васић каже да се нада да ћемо већ тада имати ефекат смањења еурибора и да неће бити потребна нека нова одлука Народне банке Србије.

"Искрено се надам да ће тако бити, јер инфлација се спушта. Она наравно не зависи само од цене новца, већ и бројних других дешавања, пољопривредне сезоне и слично али очекивање јесте да би инфлација у Србији у овој години могла да буде око пет одсто а да се у следећој години врати на два до три посто, што би ишло у прилог тези да ће се смањивати каматне стопе", истакао је Васић.

image
VV inauguration
banner