Култура

Зафрановић: Не постоји важнија тема за филм од страдања у Јасеновцу

Човек је у рату и насиљу остао исти. Лако се може манипулисати људима, рекао је режисер
Зафрановић: Не постоји важнија тема за филм од страдања у Јасеновцу© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Југословенски и хрватски филмски режисер Лордан Зафрановић одржао је мастер клас "Унутрашња структура филма" на 52. ФЕСТ-а у Мтс Дворани, на којем је истакао да за њега не постоји на свету важнија тема за филм од мучног страдања у логорима какав је био Јасеновац.

Аутор антологијских филмова "Окупација у 26 слика", "Халоа празник курви", "Хроника једног злочина", "Пад Италије", "Ујед анђела", "Вечерња звона", који је присутан у кинематографији дуже од 60 година, говорио је шта за њега представља филм и приметио да се врло мало говори о "унутрашњој структури филма", што је и  била тема његовог предавања.

Зафрановић је након више деценија припрема, завршио филм "Златни рез 42". Сценарио некада радног назива "Дјеца Козаре" су писали Арсен Диклић и сам редитељ, а филм се реализује у продукцији "Минакорд" музичара Жељка Јоксимовића, "Кошутњак филм" Зорана Јанковића, уз подршку Филмског центра Србије, Телекома Србије, Аудиовизуелног центра Републике Српске.

"Филм је завршен са снимањем, а тренутно се налази у монтажи. Филм је мени велики пријатељ и ми тако идемо заједно, ја му постављам питања, добијам све одговоре, идемо заједно у истраживања, дружимо се. Све што ме је занимало, ја сам питао кроз филм. Сав сам се претворио у филм. Ми аутори немамо живот као обични људи. Ми смо као у некаквој војној формацији. Тако сам са огромним напором снимао нови филм који има чак 175 глумаца", навео је сценариста и редитељ.

Улоге у суровој ратној причи из миљеа страдања нашег народа у логору Јасеновац, играју: Предраг Мики Манојловић, Аница Добра, Леон Лучев, Мина Совтић, Милан Марић, Павле Менсур, Петар Бенчина, Бојан Навојец, Душанка Стојановић Глид, Рене Битојарац, Јацк Димицх - Жељко Димић, Ева Рас, Милена Васић, Катарина Радивојевић, Горица Поповић, Катарина Гојковић, и многи други.

Зафрановић је објаснио како је данас телевизија преузела примат у производњи играног програма у Србији, тако да је и он постигао договор са компанијом Телеком Србија да се "Златни рез 42" реализује и као мини серија.

"То је био начин и услов да коначно снимим филм, да од материјала искористимо за серију. Имамо довољно за осам епизода по сат времена. То вам је као четири дугометражна филма. Сада имам мали проблем, како да од материјала који ће ући у филм монтирамо садржај да буде занимљив, гледљив, подношљив за публику", рекао је редитељ и додао да се данас снимају дугачки филмови, а он не жели да "Златни рез 42" буде предуг или досадан аудиторијуму.

Посетиоци су постављали питања редитељу и сценаристи и неке је занимало како настаје толико непатворено нехумано зло код људи као оних што су чинили толика злодела у логорима.

"Сви у свом бићу имамо и једно и друго, и добро и зло. Сада су актуелне грчке трагедије кад погледамо шта нам се дешава у свету. Људско биће се није променило ни најмање. Неважно је да ли су имали прво копље, па метак, барут, или атомску бомбу. Човек је у рату и насиљу остао исти. Лако се може манипулисати људима", каже филмски уметник и додаје да не може описати колико је важна тема зла, права болна тема целе Европе.

Он сматра да зло расте али на крају ипак победи добро, у филму и у животу.
"Раније нисмо много имали појма као млади о страхотама Јасеновца. Ушли смо тако у логор за један документарни филм и кад смо изашли, није нам било добро седам, осам дана. Цела наша екипа није могла да се опорави. Био сам посрамљен што припадам људском роду", нагласио је Зафрановић.

Он је додао да за њега "нема веће теме од рађања зла, пакла у логорима. Нема даље. То је моја главна тема, мучна и опасна игра".

"Да склоним бодљикаве жице из мог филма, може се радња одигравати било где на свету и нашој планети. Филм "Златни рез 42" биће завршни ударац са моје стране. Онда након тог филма нема више ништа да се каже. Све енергије су ушле у тај филм, пролазиле, потрошиле се", рекао је он.

Мастер клас је одржан у пратећем програму "Фест Про" који је доживео друго издање ове године.

image
VV inauguration
banner