Култура

Књига "Слободан Новаковић – Личност као метафора": Прави ТВ визионар и творац Хронике ФЕСТ-а

Захваљујући Новаковићу Београд је на ФЕСТ-у давних година могао да угости велика имена светског филма, као што су Роберт де Ниро, Џек Николсон и Френсис Форд Копола, истакла је уредница Забавног програма РТС-а
Књига "Слободан Новаковић – Личност као метафора": Прави ТВ визионар и творац Хронике ФЕСТ-а© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Едиција "ФЕСТ-ових 50", после запажених књига о Емиру Кустурици, Горану Паскаљевићу, Динку Туцаковићу и Небојши Ђукелићу, постала је богатија за наслов "Слободан Новаковић – Личност као метафора" приређивача Марка Новаковића, сина покојног драматурга и редитеља, чије је представљање одржано на 52. ФЕСТ-у.

Основна идеја књиге биле је да се у њу уврсте Новаковићеви текстови и текстови других о њему, а заступљено је више области у којима је радио, као што су филм, сатира, телевизија и сликарство.

"Он је фудбал посматрао као позорницу и филм који има причу са неизвесним крајем. Представили смо га као метафору личности, а наслов књиге дао је мој кум Срђан Вучинић. Моја мајка Драгослава чувала је стотине Слободанових фотографија од чега смо направили избор за књигу", рекао је Марко Новаковић.

"Новаковић је у једно објединио телевизију и филм, био је прави ТВ визионар, а Хронике ФЕСТ-а које је он увео представљају генетски код овог фестивала. Имао је велико телевизијско знање, новинарску и критичарску радозналост", оценила је уредница Забавног програма РТС-а Сандра Перовић, те додала да је захваљујући Новаковићу Београд на ФЕСТ-у давних година могао да угости велика имена светског филма, као што су Роберт де Ниро, Џек Николсон и Френсис Форд Копола.

Перовићева је подсетила и да је Новаковић заједно са Војиславом Војом Вучинићем основао Фестивал ауторског филма 1994. године, у време тешких санкција.

"Било је то оне године када нисмо имали ФЕСТ, у најтежим временима, кад се фестивал основао у Дворани Културног центра Београда. Била је то оаза културе и покретне уметности. То је време које се никада више није поновило. Тај период ћу доживотно памтити, када нас је Слободан Новаковић као селектор филмова хранио културом у време док нам је било најтеже. Седели смо једни другима на глави у препуној сали ДКЦ-а само да бисмо гледали нове ауторске филмове", истакла је Перовићева.

Директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков нагласила је да је "ФЕСТ-ових 50" постала веома важна едиција, која покушава да сачува културу Србије, у шта спада и Новаковићево стваралаштво.

В. д. директор Филмског центра Србије и идејни творац ове едиције Иван Карл истакао је да је Новаковић био свестрана личност и да је РТС, филм и фудбалски клуб "Партизан" спајао на свој, оригиналан начин.

Слободан Новаковић (1939–2007) био је свестрани уметник – редитељ, сценариста, драматург, ТВ аутор, водитељ, уредник, филмски, ликовни критичар и теоретичар. Од 1967. године радио је у ТВ Београд где је остао пуне три деценије. Био је драматург популарних серија "Музиканти", "Камионџије", "Дипломци" и "Сиви дом", а режирао је и документарни ТВ филм "Дерби у Великом селу" и играни ТВ филм "Време коња". Објавио је и неколико књига, међу којима су "Време отварања", "Филм као метафора" и "Како браћа Маркс читају браћу Грим".

image