Култура

Преминуо Вељко Булајић, редитељ ратних и партизанских филмова

Његова "Битка на Неретви" је 1970. године била номинована за Оскара за најбољи страни филм
Преминуо Вељко Булајић, редитељ ратних и партизанских филмова© Принтскрин/Јутјуб/Културно информативни центар

Један од најпознатијих редитеља бивше Југославије, Вељко Булајић, преминуо је у 97. години. Вест о његовој смрти "Вечерњем листу" потврдили су чланови његове породице.

Његов филм "Битка на Неретви" (1969) био је номинован за Оскара за најбољи страни филм 1970. године.

Вељко Булајић је рођен 1928. године, а детињство је провео у Сарајеву, где се и школовао. Снимао је у свим републикама бивше Југославије, а највише је био познат по ратно-партизанским филмовима.

Његови филмови постигли су велики успех у биоскопима широм Југославије. "Козара", "Влак без возног реда", "Атентат у Сарајеву", заједно с "Битком на Неретви", били су на врху листе најгледанијих филмова у бившој СФР Југославији.

На вест о смрти Булајића, директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић рекао је за Танјуг да је редитељ својим најпознатијим филмовима обележио једну епоху и постао симбол главног тока југословенске кинематографије према коме су се одређивали сви како они који су тај ток следили, тако и они који су ишли мимо њега.

Пантелић истиче да је Булајић имао "истанчан осећај да препозна важну тему и да је филмски уобличи у комуникативну форму, а његов опус заслужује да се сагледа и изван уобичајених интерпретација". 

Први дугометражни играни филм "Влак без возног реда" (о послератним миграцијама становништва) снимио је 1959. године. Дело је награђено с две "Златне арене" и наградама "Славица" и "Јелен" на фестивалу у Пули. Следи филм "Рат" (1960), визија ратне катастрофе, награђен Златном и Сребрном ареном у Пули. Велики успех Булајић постиже филмом "Узаврели град" (1961), о животу у новом индустријском центру, награђеном такође Златном ареном у Пули. 

Вељко Булајић је добитник награда "Златни лав" у Венецији, "Златна нимфа" у Монте Карлу, награде за режију у Сан Себастијану и Њу Делхију, Златне медаље на Међународном филмском фестивалу у Москви, награде "Златни клас" за најбољи филм у Ваљадолиду и многих других.

image